Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Završena je izgradnja reciklažnih dvorišta u Gornjem gradu i Retfali, u planu je izgradnja još jednog u Donjem gradu, a započet je i projekt izobrazbe građana i poslovnih korisnika o održivom gospodarenju otpadom, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Radovi na izgradnji reciklažnih dvorišta u Gornjem gradu (Ulica sv. Leopolda Bogdana Mandića 18a) i Retfali (Kapelska ulica 83) završeni su u roku od šest mjeseci. Oba dvorišta suvremeno su opremljena, natkrivena i osvijetljena, a zaprimat će 48 vrsta otpada – uključujući i onaj opasan za okoliš, poput lijekova, baterija i ulja.

Reciklažna dvorišta planski su napravljena tako da pokriju sve dijelove grada i ukupna vrijednost radova na njihovoj izgradnji je 8 milijuna kuna, od čega se 85% sredstava financira iz EU fondova. Uz već postojeće dvorište na Jugu II, kojeg mjesečno posjeti više od 2000 građana, Grad nakon riješenih imovinskih odnosa planira izgraditi reciklažno dvorište i na području Donjeg grada, kako bi u cijelosti pokrio područje Osijeka.

Predviđeno radno vrijeme novih reciklažnih dvorišta: RD Retfala radit će parnim datumima od 8:00 do 15:00 sati, a RD Donji grad od 13:00 do 20:00 sati, a neparnim datumima obrnuto kako bi bili dostupni tijekom cijelog dana. Subotom će oba dvorišta raditi od 8:00 do 15:00 sati. Reciklažno dvorište na Jugu II ostaje glavno reciklažno dvorište koje će raditi u dvije smjene, ali i nedjeljom i praznicima.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota posebno je ponosan na skorašnje uvođenje kartica za svako kućanstvo, po čemu je Osijek prvi u Hrvatskoj. U nova dva reciklažna dvorišta, kao i u ono na Jugu II, moći će se ubuduće ući samo s Unikomovom karticom. Na taj će se način evidentirati otpad, a karticom će se korisnik identificirati kao građanin Osijeka i kao fizička osoba, a ne primjerice obrtnik.

Piližota je podsjetio i na mobilno reciklažno dvorište koje, na zadovoljstvo tamošnjih stanovnika, obilazi osječka prigradska naselja, kako bi i oni u blizini svoga doma mogli razvrstavati otpad. Najavio je i projekt izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, u okviru kojega Grad planira educirati sve dobne skupine građana Osijeka, kao i poslovne korisnike. S prvim radionicama krenut će se već ove godine; škole će edukacije imati na samim reciklažnim dvorištima, istovremeno će se podijeliti letci svim kućanstvima, a predviđene su i televizijske emisije i radio jingleovi.

Službeno otvorenje i predstavljanje dvorišta najavljeno je za srijedu 9. listopada.

Podsjetimo, Osijek se u skladu s Europskom direktivom obvezao do 2020. godine odvajati 50% komunalnog otpada, a ostatak otpada razvrstavati i primjereno zbrinjavati. Osijek je ujedno prvi grad u Hrvatskoj koji je donio plan gospodarenja otpadom, a uspješno je realizirao i projekte nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


 Stranica prilagođena ispisuIskusna gospođa u najb...
Shar Pei žensko stene,...
Program PisMax: Već od...
FRANCUSKI BULDOG štenc...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:117

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Maglovito