Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Hotelu Osijek, predstavljen je projekt REDISCOVER u okviru kojega se na novoj tematskoj turističkoj ruti povezuje židovska kulturna baština devet gradova podunavske regije, partnera u ovom projektu: Segedina, Subotice, Temišvara, Regensburga, Galatija, Banja Luke, Murske Sobote, Kotora i Osijeka.

Konferenciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu koji će ponovno otkriti potencijal židovske kulturne baštine, a potom i razviti suvremena turistička rješenja.

Osijek doista ima bogatu povijest; bogatu materijalnu i nematerijalnu baštinu koju su nam ostavili naši Osječani i Osječanke židovskog porijekla: obrtnici, industrijalci, trgovci, bankari i ostali, od kojih uvijek rado ističem kulturnjake koji su ostavili veliki pečat u našem gradu i pronijeli njegovo ime: Branko Lustig, Oscar Nemon, Ivan Rein, Lav Mirski, Vilma Vukelić i drugi. S nestrpljenjem iščekujem finale ovoga projekta kada ćemo novom turističkom rutom okruniti ovu ponovno otkrivenu priču“, izjavila je Gamoš te istaknula odličnu suradnju Grada i Židovske općine Osijek.

Iznova otkrivenim elementima židovske kulturne baštine (glazba i književnost, religija i festivali, tradicije i životni stil, kuhinja i domaći recepti, povijest i doprinos razvoju lokalne zajednice, usmena predaja, zbirke fotografija, ostavština poznatih židovskih ličnosti) moguće je stvoriti novu vrijednost u društvenoj koheziji, turističkom potencijalu i kulturnom bogatstvu, i to kroz organizaciju kreativnih atrakcija u kombinaciji s vidljivim nasljeđem – sinagogama, grobljima, spomenicima, spomen-mjestima i zgradama.

Projekt punog naziva „Ponovno otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu Podunavlja“ započeo je 2018. i trajat će tri godine, a vrijedan je 1,9 milijuna eura, od čega EU sufinanciranje iznosi nešto više od 1,5 milijuna eura. Doprinos Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) je 1.267.175,28 eura, a IPA doprinos iznosi 302.219,19 eura. Iznos s kojim Grad sudjeluje u ovom projektu je 157.000 eura.

Do sada su u sklopu projekta popisani potencijalni kulturno-turistički proizvodi i usluge koji bi uskoro trebali biti predstavljeni, a uključuju izložbe, predstavljanja, povijesne ture i drugo. Uključila bi se i Židovska općina Osijek organizacijom radionica i aktivnosti kao i ostale udruge s edukativnim programima.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


 Stranica prilagođena ispisuU ponudi 3 dečaka ošte...
-Na prodaju štenci ame...
Štenci su oštenjeni 03...
Na prodaju štene najle...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:102

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prometno