Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Jedan od gorućih problema koji muče Hrvatsku svakako je nedostatak obrtnika. Mnogi obrtnici zatvorili su svoje radnje, a mladi su sve manje zainteresirani za obrtništvo, što se vidi i po smanjenom broju upisa u strukovne škole posljednjih godina. Osim toga, obrazovni sustav totalno je neusklađen s potrebama tržišta rada, pa se i dalje kao na traci „štancajuekonomisti i pravnici od kojih vam neće biti koristi kad vam „rikne“ bojler ili se pokvari brava na ulaznim vratima.

Kako bi tomu doskočila, Vlada RH je ovih dana usvojila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrtu te ga uputila u saborsku proceduru.

Izmjenama i dopunama ovog Zakona doprinosi se ostvarenju Programa Vlade u kojem je obrazovni sustav usklađen s potrebama tržišta rada te u kojem poslodavci postaju partneri obrazovnim institucijama i zajedno odlučuju o upisnim programima i kvotama“, objasnio je tom prilikom ministar Darko Horvat te dodatno naglasio kako se stjecanjem vještina traženih na tržištu rada povećava produktivnost i konkurentnost poduzeća i obrta.

Izmjene i dopune Zakona o obrtu pokrenute su, između ostalog, u svrhu unapređenja sustava obrazovanja za vezane obrte koji se provodi po modelu naukovanja temeljem kojeg se stječu vještine za samostalan rad, usvajaju poduzetničke vještine neposredno u gospodarstvu te olakšava prelazak u svijet rada. Nakon završenog naukovanja, a u sklopu završnog rada, polagat će se naučnički ispit kojim se neposredno provjeravaju i dokazuju kompetencije te se ostvaruje vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Izmjenama i dopunama Zakona doprinijet će se podizanju kvalitete strukovnog obrazovanja usmjerenog na znanje i kompetencije stečene na radnom mjestu. Prije svega, pomoćnički ispit postaje naučnički ispit i dio završnog rada koji se sastoji od provjere praktičnih znanja i vještina pred stručnim povjerenstvom u koje su osim nastavnika uključeni i majstori. Na taj način planirano je da svaki učenik po završetku srednjoškolskog obrazovanja u strukovnim školama pristupi pomoćničkom ispitu kojem je do sada pristupalo svega 42 % onih učenika koji su završili treći razred srednje škole u zanimanjima za vezane obrte.

Nadalje, u cilju osiguranja što većeg utjecaja gospodarstva na upisnu politiku te kako bi se prilagodili potrebama tržišta rada, ministar nadležan za obrt, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, daje suglasnost na plan strukture upisa učenika u programe za stjecanje kvalifikacija za vezane obrte. Sukladno tome, strukovne kurikulume za stjecanje obrtničkih zanimanja također će izrađivati ministarstvo nadležno za obrt.

Izmjenama se omogućuje deregulacija vezanih obrta. Naime, osobama koje imaju odgovarajuće srednje obrazovanje omogućava se registracija vezanog obrta bez obveze polaganja majstorskog ispita ukoliko imaju najmanje 15 godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima. Time se liberalizira pristup tržištu, odgovarajuće vrednuje stečeno radno iskustvo i stimulira osnivanje obrta.

Od ostalih novina, Zakonom se planira ukidanje cijene obrtnice, ukidanje cijene odobrenja za obavljanje domaće radinosti i sporednog zanimanja, ukidanje Pravilnika o djelatnostima koje se mogu obavljati kao sezonski obrt te produljenje ukupnog trajanja sezonskog obavljanja obrta sa 6 na 8 ili 9 mjeseci, kao dio ili doprinos administrativnom rasterećenju obrtnika.

Očekuje se da će zakonske izmjene biti izglasane do kraja godine. Nadamo se da će one donijeti neke pozitivne pomake jer bi se uskoro moglo dogoditi da će čekanje na majstora za popravak kvara biti dulje od čekanja na ultrazvuk ili operaciju krvnih žila...

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
09-19-2019 08:46:46 pm :: akoide
Kako to redovno biva u zaostalim društvima, potrebne odluke donose se kad je dogorilo do nokata i kad od tih odluka obično više nema koristi.
Stan na dan ili Renta ...
Na prodaju pet zenki...
Apartman Vezir se nala...
Štenci izuzetnih krvni...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:105

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Plavi most

Propustili ste? Pogledajte!