Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U cijelom svijetu raste svijest o važnosti učinkovitije potrošnje energije, pa tako i kod nas, a taj trend prati i osječka Saponia, tvrtka za proizvodnju deterdženata i osobnu higijenu.

Tako je zahvaljujući projektu vrijednom 3,9 milijuna kuna, kojeg je Europska unija sufinancirala u iznosu od 1,86 milijuna kuna, te vlastitim sredstvima od 2 milijuna kuna, Saponia započela projekt energetske uštede u svom proizvodnom pogonu.

Projektom je uključio zamjenu stroja za proizvodnju PET boca novim koji je energetski učinkovitiji i ima dvostruko veći kapacitet. Uz stroj je nabavljena i sva pripadajuća oprema – hladnjak, kompresor i alati za proizvodnju različitih volumena boca. Sva oprema je isporučena, instalirana i uspješno puštena u rad.

Projektom je također zamijenjena postojeća rasvjeta (halogene lampe) s LED rasvjetom. Nova rasvjeta instalirana je u pogonima proizvodnje plastične ambalaže, pogonu tekućih deterdženata te pogonu praškastih deterdženata.

Voditeljica projekta Dajana Pekarić istaknula je kako su postignute značajne uštede uz veću produktivnost i efikasnost proizvodnje. Naime, za dobivanje jednake razine svjetlosti, LED svjetiljke troše 3-4 puta manje energije, uz višu razinu energetske učinkovitosti od tradicionalne halogene rasvjete. Prosječni radni vijek LED rasvjete je 50.000 sati, za razliku od obične žarulje koja ima 2.000 sati. Osim toga, ova vrsta rasvjete je ekološki prihvatljiva jer ne sadrži štetne spojeve te se može u potpunosti reciklirati na kraju svog radnog vijeka.

Prema prvim računicama, provedbom cjelokupnog projekta kojim je zamijenjen stroj za proizvodnju PET boca s pratećom opremom i izvedena rekonstrukcija rasvjete ostvarena je ukupna ušteda u isporučenoj energiji od preko 60%, a postignut je i dvostruko veći kapacitet proizvodnje uz manju potrošnju energije.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Google maps


 Stranica prilagođena ispisu

Na prodaju štenci Engl...
DŽEK RASEL TERIJER šte...
Izvrsna lampa za kućnu...
Trajno ustupam malo gr...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:188

Registrirani online (1): akoide


Objektiv031

Slavonsko nebo