Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljeno je proširenje aplikacije ŠeR - Školski e-Rudnik (vol. 2). Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak tom je prigodom prezentirala statistiku o izostancima, općem uspjehu, pedagoškim mjerama te demografskim trendovima u školama.

ŠeR - Školski e-Rudnik jedinstvena je aplikacija preko koje zainteresirana javnost ima pristup određenom setu statističkih podataka iz e-Matice o svim školama u Hrvatskoj. Ova aplikacija velik je korak prema digitalizaciji i dodatnom otvaranju Ministarstva znanosti i obrazovanja zainteresiranoj javnosti. Prema riječima ministrice Divjak, "smisao Školskog e-Rudnika je otvaranje Ministarstva istraživačima, medijima i općoj javnosti, ali i vrlo važan alat za oblikovanje prijedloga novih obrazovnih politika“.

Prema podacima iz ŠeR-a, vidljivo je kako se nastavlja trend opadanja broja učenika. U školskoj godini 2018./2019. bilo je 464.874 školaraca, što je 7467 učenika manje nego prethodne školske godine. Najveći pad bilježe srednjoškolci – njih je u prošloj školskoj godini bilo 145.749, odnosno čak 6191 učenik manje.

S druge strane, unatoč manjem broju učenika, raste broj odlikaša ali i broj izostanaka iz škole. Na razini cijele države, opći uspjeh naših učenika je 4,3 (kod osnovaca opći uspjeh je u prosjeku 4,4, a kod srednjoškolaca 3,92). Čak 47% učenika završilo je školu s odličnim uspjehom, a 18,3% svih učenika su superodlikaši – učenici koji su školu završili s prosjekom 5.0. Tek je 0,7% učenika imalo ocjenu nedovoljan, odnosno pali su razred.

Drugi negativan trend je povećani broj izostanaka. Iako se broj učenika smanjuje, izostanaka je sve više, pa ih se u prošloj školskoj godini nakupilo čak 30,5 milijuna sati, od čega samo 757.484 neopravdanih! To je u prosjeku 66 sati po učeniku, od čega je samo 1,67 neopravdanih. Prema broju izostanaka prednjače učenici osnovnih škola koji su skupili više od 17 milijuna izostanaka, no kada se radi o neopravdanim satima, veliku većinu „zaradili“ su srednjoškolci – više od 500.000.

Prema prosjeku neopravdanih sati po učeniku, najgori su bili školarci Međimurske županije, dok se odmah iza njih nalaze učenici Osječko-baranjske županije s prosjekom od 2,11 neopravdana sata po učeniku.

Detaljnije informacije o ovim i drugim trendovima u školstvu možete pronaći ovdje.

[klik za uvećanje]


Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu

Majice za maturante M...
Magnetne folije, rekla...
Ulje na platnu 40x30cm...
Primamo rezervacije za...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:165

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Hotel Osijek