Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osječko-baranjska županija provodi više od trideset različitih projekata poticanja poduzetništva, a jedan od njih je i projekt „Učeničko poduzetništvo“.

Naime, uočeno je kako je još tijekom školovanja potrebno razvijati poduzetničke vještine te poduzetnički način razmišljanja i ponašanja u svakodnevnom životu. Upoznavanjem učenika s poduzetništvom na primjerima iz prakse, potiče se njihova samoinicijativnost i kreativnost te stjecanje potrebnih znanja, vještine i iskustva za pokretanje vlastitog poslovnog pothvata.

Tijekom škole godine 2018./2019. Upravni odjel za gospodarstvo Osječko-baranjske županije je u suradnji s Centrom za poduzetništvo Osijek te Miholjačkim poduzetničkim centrom proveo dva projekta poticanja učeničkog poduzetništva.

Prvi od njih je "Poduzetnička akademija – uključivanje učenika srednjih škola u svijet poduzetništva". U sklopu ovog projekta održano je ukupno 10 radionica pod nazivom „Poduzetnička igra“ koja sudionicima pruža mogućnost donošenja poslovnih odluka te simulira stvarno poduzetničko okruženje. Ciljevi igre su upoznati sudionike s osnovnim poslovnim ciklusom (dodavanjem vrijednosti i stvaranje profita), s načinom donošenja odluka, upravljanje novčanim tijekom, osnovama jednostavnog računovodstva te upravljanju rizikom.

Drugi je projekt pod nazivom „Mala škola poduzetništva“ u okviru kojega su održane radionice za učenike pod nazivom „Zakoračimo u poduzetništvo“, „Definiranje pravca razvoja“ te „Faktori stabilnosti i konkurentnosti na tržištu“. Osnovna svrha ovog projekta je razvijati poduzetnički duh kod srednjoškolaca kako bi, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, pokrenuli vlastiti poduzetnički pothvat i samozaposlili se.

U navedenim projektima sudjelovalo je ukupno 274 učenika. I učenici i profesori iskazali su oduševljenje provedenim aktivnostima, interaktivnim načinom učenja te učenjem kroz igru, kao i želju za sudjelovanjem u budućim projektima vezanim uz učeničko poduzetništvo.

Cjelokupan trošak provedbe ovih projekata financirala je Osječko-baranjska županija iznosom od 30.000 kuna. U proračunu Osječko-baranjske županije za 2019. godini planirano je 50.000 kuna za projekt „Učeničko poduzetništvo“, a u školskoj godini 2019./2020. osim učenika srednjih škola, u skladu s pozitivnim trendovima i iskustvima, kao i primjerima dobre prakse, bit će uključeni i učenici osnovnih škola.

Tekst: Osijek031.com
Foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu

REKLAMNE CERADE XXL t...
Citroen C3 diesel 2016...
Odgajivacnica Nemackih...
INDIVIDUALNE INSTRUKCI...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:147

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Hrvatska zastava