Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Rezultati obračuna računa prema novom modelu koji je osječki Unikom uveo u studenom prošle godine predstavljen je jučer na tiskovnoj konferenciji.

Direktor Unikoma Davor Vić podsjetio je kako je Osijek jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je ispunio zakonsku obvezu uvođenja novog sustava naplate za kojeg je ustvrdio da funkcionira i da se pokazao pravednijim od prethodnog.

Naime, u prethodnom sustavu neovisno o tome koliku ste količinu miješanog komunalnog otpada proizvodili, plaćali ste isti račun. Novi sustav prema kojemu građani plaćaju količinu miješanog komunalnog otpada koji su doista predali Unikomu pokazao se da funkcionira, kaže Vić. Građani su to prepoznali, a to potvrđuju i statistički podaci koje tvrtka dobiva iz informacijskog sustava koji je uspostavljen putem čipiranja posuda i evidencije korištenja usluge.

Analiza prve polovine godine pokazala je znatan pad broja prosječnih mjesečnih odvoza miješanog komunalnog otpada u individualnom stanovanju s 4 na 2,4 što je rezultat aktivnijeg angažmana korisnika u razdvajanju reciklabilnih vrsta otpada.

Stvarno stanje broja odvoza u odnosu na dane izjave kod korisnika u individualnom stanovanju je sljedeće: 35% korisnika je preplatilo račune, što znači da će im prvi sljedeći račun biti umanjen za razliku preplaćenog iznosa; 55% korisnika iznosilo je otpad više puta nego što su predvidjeli izjavom i na prvom sljedećem računu imat će iskazano dugovanje, a – 10% korisnika iznosilo je otpad točno onoliko puta koliko su predvidjeli izjavom i neće imati niti preplatu niti dugovanje.

Stvarno stanje računa u odnosu na izdane akontacijske uplatnice kod korisnika u kolektivnom stanovanju je sljedeće: 30% korisnika je preplatilo račune što znači da će im prvi sljedeći račun biti umanjen za razliku preplaćenog iznosa; 31% korisnika na prvom sljedećem računu imat će iskazano dugovanje, dok 39% korisnika neće imati niti preplatu niti dugovanje.

Uvođenjem nove tehnologije i čipiranja kanti evidentirano je povećanje broja korisnika s 48.850 na 51.624. Uveden je i videonadzor i kontrola broja odvoza sustavom očitavanja mikročipova, a instaliranjem nove centrale omogućeno je uspostavljanje povratnih poziva korisnicima koji ne uspiju uspostaviti vezu s djelatnicima na info-pultu.

Uslijed svega navedenoga, direktor Vić je istaknuo kako su u Unikomu zadovoljni novim načinom obračunavanja odvoza komunalnog otpada. „Nema govora o nekakvom poskupljenju, a onaj tko je smanjio broj odvoza ima manje račune nego do sada, a oni koji imaju potrebu da svaki tjedan iznose posude, za koju se pretpostavlja da je puna, imaju veće račune i u ovom obračunskom razdoblju dobit će i određeni dug", zaključio je Vić.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Unikom


 Stranica prilagođena ispisu
07-26-2019 06:55:35 pm :: akoide
Plaćam isto kao i prije a umjesto 4 puta otpad mi odvoze 2 puta mjesečno. Pravedno i pošteno.
07-27-2019 11:24:10 am :: pirko
akoide, jesi mislila da odljev stanovnika iz grada i županije neće imati ekonomski efekt?
07-27-2019 06:46:12 pm :: akoide
pirko je napisao/la: ›
akoide, jesi mislila da odljev stanovnika iz grada i županije neće imati ekonomski efekt?

U pravu si. U kapitalizmu, težnja je svih tvrtki, u ovom slučaju javnih, da uzmu što god mogu više za sebe uz što manje truda. Gradska uprava bi tu trebala biti kočnica i regulator, a mi kao glasači regulatori gradske uprave. No čini se da taj regulacioni lanac baš i ne funkcionira, jer je slaba prva karika tog lanca, a to smo mi, glasači.
A ta karika je slaba dijelom i zbog toga što su oni glasači, pretežno mlađi, koji su za promjene, napustili grad.
Kontaktirajte nas pute...
Prodajem kompletnu opr...
Odgajivacnica Stefijan...
Na prodaju kucici kovr...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:98

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Plavi most

Propustili ste? Pogledajte!