Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na temu radova u Perivoju kralja Tomislava i Parku kralja Petra Krešimira IV – na kojoj su sudjelovale stručne službe Grada Osijeka i UNIKOM-a te Davor Mikulić, ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Uime Grada Osijeka, mr. sc. Jasenka Vizentaner naglasila je kako se svi radovi u pogledu uklanjanja i orezivanja stabala odvijaju sukladno zakonskim propisima i pravilima struke te kako će se iz sigurnosnih razloga u Perivoju kralja Tomislava ukloniti 18 stabala, dok će se u Parku kralja Petra Krešimira IV ukloniti 19 stabala uz orezivanje 46 stabala.

Ovo je redoviti postupak koji se treba raditi u parkovima – spomenicima kulture, i koji Grad poštuje u cijelosti. Uklanjamo isključivo opasna stabla koje određuje struka, a nažalost, u Osijeku ih je znatan broj. No uvijek sadimo više stabala nego što ih se ukloni – kazala je osječka magistra znanosti šumarstva te dodala:

2017. započeli smo s intenzivnim uklanjanjem izuzetno opasnih stabala. Predviđeno razdoblje u kojemu će se intenzivno raditi na uklanjanju opasnih stabala još su dvije godine tijekom kojih ćemo više saditi više nego uklanjati, a što dokazuje rast sadnje 2018. u odnosu na 2017. od 32%.

Inače, prošle godine uklonjeno je 521 stablo, a posađeno 760 stabala, dok je ove godine uklonjeno 205 stabala, a Grad će ih posaditi minimalno 700. Važno je napomenuti i kako je Komisija Zlatnog cvijeta Europe Floral Entente Europe 2012. uz priznanje i dodijeljenu nagradu Brončani cvijet, izrazila zabrinutost poradi osječkih zastarjelih drvoreda, zbog čega su se i očekivale poteškoće u pogledu sigurnosti i održavanja stabala.

Stabla zbog određenih razloga ugibaju, kako ona najstarija, tako i ona mlađa – jednako kao i kod ljudi. Nekada je razlog ugibanja završen životni vijek, a često različite kombinacije biotskih i abiotskih čimbenika. Povjerenstvo Grada Osijeka za hortikulturu i krajobrazno uređenje prati stanje drveća na javnim zelenim površinama i uklanja samo ona stabla koja se ne mogu spasiti. Na sva ostala stabla u slučaju potrebe primjenjuju se ostale mjere njege, a u to ulazi i sanacija krošnje, odnosno uklanjanje suhih, polomljenih i bolesnih grana iz krošnje – istaknula je Vizentaner.

Globalno zatopljenje rezultira sve učestalijim vremenskim nepogodama i sve težim prilikama za rast i razvoj stabala. Zato Grad Osijek više ne uklanja čitave drvorede, već nadopunjuje iste preslikavajući rad prirode, a izbor vrsta prilagođava se ne samo staništu već i promjenama klimatskih uvjeta uzrokovano globalnim zatopljenjem.Tekst i foto: Osijek.hr


 Stranica prilagođena ispisu

Odgajivacnica Kazuki g...
Na prodaju stenci amer...
Klavirski studio FORTI...
45 kn/šk. sat - POPRAV...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:195

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Slavonsko nebo