Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Institut za javne financije izdvojio Grad Osijek zbog kvalitete mrežne stranice te ga uvrstio među osam hrvatskih gradova koji su u svim ciklusima ocjenjivanja bili izvrsni.

Institut za javne financije iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, a jučer je objavio rezultate najnovije analize provedene od početka studenog 2018. do kraja ožujka 2019.

Grad Osijek i u ovom ciklusu analize transparentnosti dobio je ocjenu - izvrstan, jer građanima putem svojih dobro koncipiranih i lako pretraživih mrežnih stranica (osijek.hr; cistracun.net/) omogućava potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

- Zaista vodimo računa o objavljivanju svih izvještaja i informacija u svezi s donošenjem i izvršavanjem Proračuna Grada Osijeka. Koncem svake godine izrađujemo brošuru OSIJEK Proračun u malom u okviru koje nastojimo približiti gradske financije našim sugrađanima i na jednostavan način što bolje ih upoznati s najvažnijim dokumentom za funkcioniranje Grada – pojašnjava pročelnik Upravnoga odjela za financije i nabavu David Krmpotić.

Inače, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu bili: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018.; prijedlog proračuna za 2019.; izglasani proračun za 2019. te proračunski vodič za građane 2019.

- Uz informacije o ostvarenju prihoda i rashoda gradskoga proračuna, kroz brojne intervjue i ankete građani mogu pratiti i provedbu aktivnosti na koje su proračunska sredstva potrošena, kao i zadovoljstvo, odnosno primjedbe samih korisnika proračunskih sredstava. Na ovaj način trudimo se osigurati potpunu transparentnost rada Gradske uprave, pa smo opravdano ponosni na ovo priznanje – zaključuje Krmpotić.

Zahvaljujući ovakvom pristupu, Grad Osijek je u 2019. po peti put dobio priznanje za proračunsku transparentnost koji dodjeljuje Institut za javne financije te je jedan od samo osam gradova koji su dobili ovo priznanje u svim godinama istraživanja proračunske transparentnosti.

 Stranica prilagođena ispisu
07-05-2019 06:46:27 pm :: akoide
Nije loše. A recimo u tom istom istraživanju transparentnosti sve županije u državi su ocijenjene sa ocjenama 4 ili 5 (5 je maksimalna ocjena, nula je minimalna). Također tri četvrtine gradova i općina je ocijenjeno sa 4 ili 5.
Po tome bi čovjek, onako na prvu, pomislio da kod nas praktički nema korupcije kad je lokalna vlast u pitanju. No u stvari istraživanje je razmatralo samo to da li je neki bitan akt objavljen na službenim internet stranicama ili nije, a nije, niti je moglo ulaziti u to je li neki natječaj namješten ili nije.
Vidi se iz istraživanja da su neke najsiromašnije općine ocijenjene sa nula, ali to ne znači da tamo ima više ili manje korupcije nego kod onih koje su ocijenjene sa pet, nego će prije biti da bi i im održavanje internet portala bio samo još jedan dodatni trošak na ionako jadan općinski proračun.
Iznajmljujem dvoetažni...
Otkup psenice najbolja...
Prodajem Huawei P10lit...
Contact us via: E...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:89

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Plavi most

Propustili ste? Pogledajte!