Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U sklopu 10. međunarodnog kongresa „Flour-Bread '19“ održanog od 11. lipnja 2019. do 14. lipnja 2019. godine u Hotelu Osijek, u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, 13. lipnja 2019. održana je završna konferencija EU projekta „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“ koji su zajednički provele tvrtka Cras d.o.o. iz Osijeka i Prehrambenotehnološki fakultet Osijek.

Tijekom konferencije prezentirani su rezultati projekta te je predstavljen prototip niskoenergetske sušare namijenjene sektorima hotelijerstva (sušionice rublja) i poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji (sušenje voća, povrća i bilja).

Ovim projektom, osječka tvrtka Cras d.o.o. uložila je značajna sredstva u istraživanje i razvoj. Njihovi inženjeri radili su na izradi tehničke dokumentacije i prototipa sušare te je nakon provedenih testiranja dokazano da niskoenergetska sušara troši manje energije u odnosu na standardne sušare. Partner na projektu, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, uložio je znanje i dugogodišnje iskustvo u području prehrambenog inženjerstva u razvoj niskoenergetske sušare. U okviru projekta, suradnica na projektu izv. prof. dr. sc. Sandra Budžaki održala je predavanje za studente prve godine diplomskog studija Procesnog inženjerstva na PTFOS-u u okviru kolegija Termotehnika, izrađen je i objavljen znanstveni rad pod naslovom „Air source heat pump assisted drying for food applications: A mini review“ u časopisu „Croatian Journal of Food Science and Technology“ autora S. Budžaki, J. Leko, K. Jovanović, J. Viszmeg i I. Koški. Rezultati projekta prezentirani su na 10-tom međunarodnom i 12-tom hrvatskom kongresu tehnologa proizvodnje i prerade brašna koji je održan u Osijeku od 11.-14.6.2019. te kroz još jedan znanstveni rad koji je u pripremi.

Zahvaljujući projektu „Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare“ u Osijeku će se uvesti nove proizvodne linije sušara Sinai i Thar koje će rezultirat novim radnim mjestima u budućnosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1.499.715,99 kn, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 1.038.814,37 kn, dok su razliku u iznosu od 460.901,62 kn uložili tvrtka Cras d.o.o. i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Projekt je počeo 1. srpnja 2017. godine, a završava 30. lipnja 2019. godine.







Tekst i foto: Kristina Jovanović


 Stranica prilagođena ispisu





Na prodaju štenci krat...
Na prodaju aparat za s...
Odgajivacnica Nemackih...
Prodajem dvosoban stan...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:179

Registrirani online (1): akoide


Objektiv031

Hotel Osijek