Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije i Javne ustanove Parka prirode Kopački rit na Prijemnom centru Parka prirode Kopački rit 2. veljače 2019. godine obilježen je Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa. Naime, 2. veljače 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica.

Kopački rit uvršten je na listu svjetski značajnih vlažnih staništa 1993. godine, a na listi se u Hrvatskoj još nalaze PP Lonjsko polje, PP Vransko jezero, delta Neretve i ribnjaci Crna mlaka. Vlažna staništa izuzetno su ugrožena na svjetskoj razini, i to ponajprije zbog isušivanja močvara, utvrđivanja vodenih tokova i zbog zagađenja, a s druge strane, upravo su vlažna staništa nezamjenjiva za život brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Od 1900. godine nestalo je čak 64 % močvarnih staništa u svijetu, a u njima živi oko 40 % svih vrsta.

Vlažna staništa su ključna za ublažavanje klimatskih promjena, što je i tema ovogodišnjeg Dana vlažnih staništa. Ona utječu povoljno na ublažavanje klimatskih promjena na više načina. Močvare prirodno apsorbiraju i skladište CO2 (dok ga isušene močvare otpuštaju), što je osobito važno kada se zna da je razina CO2 u našoj atmosferi narasla za 40 % u odnosu na predindustrijsko vrijeme.Vlažna staništa također ublažavaju suše, služe kao rezervoari i pročistači podzemnih voda, sprječavaju poplave.

U Kopačkom ritu, vrijednom ornitološkom području, u kojem je zabilježeno oko 300 vrsta ptica, od kojih su mnoge ugrožene i zaštićene na svjetskoj razini, redovito se obavlja zimsko prebrojavanje ptica, kao mjera praćenja stanja, očuvanja i upravljanja populacijama ptica močvarica. Zbog ubrzanog nestajanja močvarnih staništa u cijelom svijetu, upravo su ptice močvarice posebno ugrožene, pa se njihovim prebrojavanjem i usporedbom s prethodnim godinama prati njihova brojnost na lokaciji i stabilnost eko-sustava.

Prebrojavanje ptica močvarica obavila je Stručna služba Parka u suradnji s kolegama iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka. Prebrojavanje se obavlja na području cijelog parka: u posebnom zoološkom rezervatu, uz rijeke Dunav i Dravu, na području Vemeljskog Dunavca, kanala Čarna, na bari Semenča i po nasipima i poljoprivrednim površinama. U prolasku prije utvrđenim transektima, koriste se terenskim vozilima, čamcem, mnoge prolaze i pješice, a prebrojavanje na Dravi i Dunavu vrši se s brodova.

Prebrojavanje ptica na području Osječko-baranjske županije obavljaju djelatnici Stručne službe Javne ustanove za zaštitu prirode OBŽ u suradnji s Društvom za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka. Prebrojavanje se obavlja na području cijele županije: Ornitološki rezervat ˝Podpanj˝u Donjem Miholjcu, ribnjaci Donji Miholjac, ribnjaci Našice, ribnjaci Petrijevci, jezero Borovik, jezero Jošava (kod Đakova), kanal Barbara (Darda) i Aljmaški rit.

Osim objave rezultata zimskog prebrojavanja ptica močvarica, učenici osnovne eko škole iz Bilja prezentirali su svoje radove na temu močvarnih staništa uz šetnju parkom i promatranje ptica.

Tekst i foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisu

Vidoviti Emanuel, tali...
INDIVIDUALNE PRIPREME ...
DIP ODRŽAVANJE – obrt ...
Odgajivačnica patuljas...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:225

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Hotel Osijek