Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatska gospodarska komora (HGK) objavila je novu analizu o demografskom stanju po županijama u razdoblju od 2008. do 2017. godine.

Rezultati analize potvrđuju ono što već i vrapci na granama znaju: da se broj stanovnika Hrvatske rapidno smanjuje, ali i da su projekcije za budućnost još gore.

Naime, Grad Zagreb, Zadarska i Istarska županija jedine su hrvatske regije koje su u posljednjih deset godina povećale broj stanovnika. Sve ostale županije u istom su razdoblju zabilježile pad ukupnog broja stanovnika, pri čemu su demografski najviše „fasovale“ slavonske županije, prije svih Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija, koje su u tom razdoblju izgubile više od 20.000 stanovnika.

Tako je u razdoblju od 2008. do 2017. godine Osječko-baranjska županija zabilježila pad broja stanovnika od 26.120, što ju svrstava na drugo mjesto po toj negativnoj statistici, odmah iza Sisačko-moslavačke županije. Zahvaljujući tom oštrom padu, OBŽ je skliznula s četvrtog na peto mjesto po ukupnom broju stanovnika (283.035), a pretekla nas je Primorsko-goranska županija.

OBŽ je druga županija po negativnom prirodnom prirastu (broj umrlih nadvisuje broj živorođenih); u 2017. godini taj negativan prirast iznosio je -1519 ljudi.

Kao dobar demografski pokazatelj može poslužiti i broj djece upisane u osnovne škole gdje se također vidi trend smanjenja. OBŽ je i tu nažalost pri dnu, s 24,8% manje upisane djece u odnosu na 2008. Koliko je situacija alarmantna na ovom području, svjedoči činjenica da najgore rezultate po ovom kriteriju imaju upravo pet slavonskih županija koje uvjerljivo drže dno ljestvice.

Smanjenje broja stanovnika, uz negativni prirodni prirast, rezultat je i pojačane emigracije koja je posljednjih godina vidljiva u gotovo svim županijama a posebice, opet, u OBŽ-u odakle je u desetogodišnjem razdoblju službeno otišlo 11.956 ljudi, od čega njih 4496 samo u 2017. godini. Naravno, riječ je o službenim brojkama, a zna se da je broj onih koji napuštaju zemlju bez službene odjave mnogo veći.

No, lošim vijestima ni tu nije kraj. Naime, prema demografskim projekcijama HGK za budućnost, Hrvatska će 2021. imati manje od 3,9 milijuna stanovnika, 10 godina kasnije manje od 3,7 milijuna stanovnika, 2041. tek nešto više od 3,4 milijuna, a 2051. godine samo nešto više od 3,1 milijuna stanovnika.

Kompletnu analizu HGK možete pronaći dolje u tekstu.Tekst: Osijek031.com
Foto: Dino Spaić, Dalibor Bauernfrajnd/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
01-22-2019 04:48:56 pm :: akoide
U 2051. ne računajte ni mene. I ja ću se najvjerojatnije odseliti, na onaj svijet.

Izdajem splav na jezer...
Izvrsna lampa za kućnu...
Iznajmljuje se namješt...
Zemljište za vikendicu...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:188

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Crveni most

Propustili ste? Pogledajte!