Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš najavila je danas na tiskovnoj konferenciji projekt rekonstrukcije biciklističke staze Osijek-Tenja.

Biciklistička staza Osijek-Tenja dio je projekta „Biciklističke staze Urbane aglomeracije Osijek“ koji se financira iz Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), a vrijednost ovog projekta je 2,5 milijuna kuna.

Na dionici od Osijeka do Tenja predviđa se rekonstrukcija postojeće biciklističke staze u duljini od 2 km (do ulaza u naselje Tenja) s temeljnim ciljem dugotrajnog poboljšanja stanja biciklističke staze, uz osiguranje sigurnosti, stabilnosti, trajnosti i povećanja sigurnosti prometa.

Radovima će se postići sljedeća poboljšanja:
- obnova i zamjena slojeva kolničke konstrukcije, razgradnja i uklanjanje postojeće kolničke konstrukcije (recikliranje postojećeg kolnika) radi ponovne ugradnje iste u novo projektirane slojeve kolničke konstrukcije u cilju povećanja nosivosti kolničke konstrukcije i povećanja kvalitete vožnje;
- ponovna upotreba postojećih rubnjaka;
- izgradnja poboljšanog sustava oborinske odvodnje;
- proširenje postojeće biciklističke staze na širinu od 2 metra sukladno Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi;
- poboljšanje postojeće i ugradnja nove prometne opreme i signalizacije u cilju osiguranja sigurnijeg prometovanja.

Uslijed zadržavanja oborinske vode na rubovima kolnika Ulice Josipa Reihla-Kira (koja se nalazi paralelno s biciklističkom stazom) i njezinog prelijevanja preko zelenog pojasa, projektnim rješenjem predviđena je ugradnja kontinuiranih drenažnih procjednica koje će vodu s kolnika gradske i biciklističke staze odvesti u odvodne kanale.Posebnost ovog projekta je uspostava sharrow koncepta kroz naselje Tenja. Naime, širina postojećeg pločnika i kolnika u samoj Tenji ne omogućava odvajanje trake za bicikliste, kao ni izgradnju staze. Kako bi se unatoč navedenim ograničenjima omogućilo sigurnije kretanje biciklista (i pješaka) kroz Tenju, predloženo je uvođenje horizontalne i vertikalne signalizacije koja će omogućiti sigurno prometovanje bicikala na kolnoj površini (dijeljenoj s motoriziranim vozilima).

Horizontalna signalizacija obuhvaća oznake na kolnoj površini koje upućuju sudionike u prometu koje je preporučeno kretanje biciklista. Vertikalna signalizacija upozorava sudionike u prometu koje je dopušteno i/ili preporučeno ograničenje brzine, a koje bi u sharrow konceptu trebalo biti 30 km/h.

Uz rekonstrukciju biciklističke staze prema Bilju, ove dvije staze predstavljaju dvije glavne biciklističke staze koje Grad Osijek nominira u ovom zajedničkom projektu aglomeracije, a za koje je studije izvedivosti pokazala najveću potrebu temeljeno na kriteriju dnevnih migracija.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


 Stranica prilagođena ispisu
12-06-2018 09:52:55 pm :: akoide
Koliki je rok trajanja biciklističkih staza? Pa ova je sagrađena prije par godina, a već ne valja.
Koliko sam primjetio ovi na vlasti najviše vole rekonstrukcije. Što mislite zašto? Pa na izgradnji nečeg novog teško se može puno "zamračiti", ipak morate nešto i izgraditi, dok na rekonstrukcijama samo bog zna što je izmijenjeno i koliko je koštalo.
Vožnja bicikala sa automobilima po istom kolniku bez fizičke zapreke koja stazu odvaja od kolnika može biti opcija samo na slabo prometnim ulicama a ne na ovoj cesti. Svi budući mrtvi i invalidi na toj stazi idu na dušu onih koji takvo rješenje predlažu. Bolje je napraviti biciklističku stazu zajedno sa pješačkom ma koliko uska bila.Za zaigrane i maštovit...
Iznajmljujemo funkcion...
Prodajem štence džek r...
Poštovani gospodine i ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:92

Registrirani online (1): akoide


Objektiv031

Kroz kružni tok

Propustili ste? Pogledajte!