Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na jučerašnjoj sjednici Vlade usvojen je prijedlog Zakona o minimalnoj plaći te Uredba o visini minimalne plaće kojom će se njezin iznos povisiti.

Minimalnu plaću, koja danas iznosi 2751 kunu neto, povećat ćemo na 3000 kuna neto. To je povećanje od 248 kuna, s tim da to znači povećanje u odnosu na 2018/19. od 9%. Bruto iznos koji je danas 3439 kuna bit će 3750 kuna, odnosno viši za 310 kuna", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković je naglasio da je ovo najveće jednokratno povećanje minimalne plaće od 2008.

Uspoređujući s drugim zemljama Srednje i Istočne Europe, Plenković je istaknuo da je prema Eurostatu iz srpnja u Hrvatskoj u tom trenutku minimalna bruto plaća bila 464 eura, a ona je već tada bila veća nego u Bugarskoj gdje je 261 euro, Litvi gdje je 400 eura, Rumunjskoj gdje je 407 eura, Latviji gdje je 430 eura i Mađarskoj gdje je 445 eura.

Nakon ovog povećanja, minimalna plaća u Hrvatskoj bit će od Nove godine veća nego u Češkoj gdje je 469 eura, Slovačkoj i Poljskoj gdje je 480 eura i Estoniji gdje je 500 eura.

Premijer je dodao kako je poslana važna poruka da Vlada želi dostojanstven život sugrađana koji imaju najmanja primanja. U Hrvatskoj oko 37.000 ljudi ima minimalnu plaću.

Plenković je naglasio da su pritom razmišljali o efektu te odluke na poslodavce. Naglasio je da su predviđene određene kompenzacijske mjere, pa je tako pripremljen i paket mjera za očuvanje radnih mjesta, a premijer ističe da će iduće godine poslodavcima omogućiti korištenja do milijun i pol kuna malih vrijednosti, a od 2020. i financijski izdašnije potpore radi očuvanja i otvaranja novih radnih mjesta.

Na istoj sjednici prihvaćena je i Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje kojom se predviđaju više trošarine na duhanske proizvode od važećih.

Ovom se uredbom utvrđuje da će specifična trošarina s trenutnih 310 porasti na 335 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina ostaje ista, na 34% od maloprodajne cijene cigareta.

Minimalna trošarina na cigarete povećava se za 59 kuna, sa sadašnjih 696 kuna na 755 kuna za 1000 komada cigareta.

Uredbom se propisuje da trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta iznosi 600 kuna za jedan kilogram, kao i na ostali duhan za pušenje.

U vladi su poručili kako maloprodajna cijena cigareta ne bi smjela poskupiti za više od dvije kune po kutiji.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisuTražim suradnike koji ...
VIDOVITA VALERIJA CE V...
Saznajte sve o ovom di...
Slatki mali francuski ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:75

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz kružni tok