Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Kako je gradonačelnik Ivan Vrkić najavio na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, Grad iduće godine započinje s velikim projektom zamjene kompletne javne rasvjete na području Osijeka.

Postojeća stara rasvjeta zamijenit će se modernom, štedljivom i ekološki prihvatljivom LED rasvjetom.

U ovom trenutku na području grada nalazi se 11.000 rasvjetnih tijela. Na njih se na godišnjoj razini troši oko 5,5 milijuna kuna, od čega čak milijun i pol kuna samo za troškove održavanja. Modernizacijom javne rasvjete troškovi održavanja smanjili bi se za čak 90%, pa bi nakon zamjene Grad godišnje plaćao oko 1,5 milijuna kuna računa za struju.

Sam projekt gradsku upravu ne bi trebao koštati ništa. Naime, projekt će se provesti prema tzv. ESCO modelu financiranja, što znači da nema novih kreditnih zaduživanja, već bi se razlika između sadašnjih 5,5 mil. kn troškova i budućih milijun i pol kuna plaćala izvođaču radova kroz razdoblje od deset godina iz čega bi se isplatila kompletna investicija.

Onaj tko bude izabran za izvođača radova morat će dati potvrdu koliko će nova rasvjeta uštedjeti električne energije te koliko će se smanjiti emisije CO2. U pravilu je to između 70 i 80%.

Trošak za javnu rasvjetu na godišnjoj razini neće se povećavati, osim u slučaju povećanja cijene el. energije, što se očekuje u budućnosti. Međutim, to neće utjecati na obaveze Grada prema izvođaču radova.

Natječaj će biti raspisan početkom sljedeće godine, a cijeli projekt zamjene javne rasvjete trebao bi trajati oko godinu dana. Vrijednost projekta procjenjuje se na 40-ak milijuna kuna.

Osim velikih ušteda, Osijek će poprimiti jednu posve novu, moderniju vizuru jer će svi dijelovi grada biti jednako kvalitetno osvijetljeni.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
Grafički dizajner s di...
Apple iPhone XS 64GB =...
Iznajmljujem stan 43 m...
Apartman NICA Maslinic...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:71

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Bijeli oblaci