Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja predstavljeni su službeni rezultati ovogodišnjeg poziva za subvencionirane stambene kredite.

Natječaj je bio otvoren od 3. rujna do 5. listopada, a za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja prijavilo se čak 26% više mladih nego lani, izjavio je ministar Predrag Štromar. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete.

Subvencije se kreću od 30 do 51%, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30% mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima.

Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi APN nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti.

APN je obradila sve pristigle zahtjeve, točnije njih 3.033 od kojih je odobreno 2.873, ili 94% od ukupno prijavljenih. Na dopuni je još 141 zahtjev zbog nepotpune dokumentacije. Odbijeno je 12 zahtjeva, a odustalo je 7 podnositelja.

Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, što je 2.900 kn.

Štromar je istaknuo kako dokaz da je ova mjera sve uspješnija to što imamo najveći rast subvencija u slavonskim županijama, primjerice Vukovarsko-srijemskoj gdje je prošle godine bilo 44, a ove godine 104 suvencije.

Osim Vukovarsko-srijemske, najveći rast imaju Brodsko-posavska sa 102% povećanja, zatim Virovitičko-podravska sa 96% povećanja, pa Požeško-slavonska sa 93%, Ličko-senjska 84% te Osječko-baranjska županija 78%.

Za kupnju ili izgradnju kuće povećan je broj subvencija za 60%.

Ako se zbroje subvencije od prošlog natječaja i od ove godine, do sada je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 5.200 obitelji osiguralo svoj dom, a u naredne dvije godine očekuje se još pet ili šest tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da kupe stan ili kuću ili izgrade kuću. Do sada je u obiteljima koje su lani dobile subvenciju rođeno 300 djece.

Ovom mjerom ne možemo riješiti sve probleme u Hrvatskoj niti će samo zbog ovoga svi mladi ostati. Međutim, negdje treba krenuti i ovo je samo jedna od mjera“, poručio je Štromar.

Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovo moći javiti 2019. i 2020. godine kada će biti raspisani novi natječaji.

Ministarstvo provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja, a to je Program društveno poticane stanogradnje POS. Do sada je po ovom programu izgrađeno preko 8.000 stanova i toliko obitelji sada ima svoj dom zahvaljujući POS-u. U narednom razdoblju u planu je izgradnja novih 1.000 stanova.

Do kraja ovog mandata 20.000 obitelji će imati svoj dom zahvaljujući ovim mjerama stambenog zbrinjavanja.Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Iznajmljujemo funkcion...
Iznajmljujem nenamješt...
Pošaljite nam e-mail i...
Na prodaju Bul terijer...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:87

Registrirani online (2): Daystrom, wilson


Objektiv031

Nebo iznad Tvrđe