Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U rujnu 2017. godine počela je provedba projekta EE SUN (Energy Efficient Sustainable Urban Neighborhood) financiranog iz prekograničnog programa Interreg V-A Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., a ukupna vrijednost projekta je 204.021,35 €. Nositelj projekta je mađarska nevladina organizacija IMRO-DDKK, dok su Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije i Međimurska energetska agencija d.o.o. partneri na projektu.

U sklopu projekta napravljena je analiza postojećih praksi za energetsku obnovu višestambenih zgrada na prekograničnom području na temelju čega se izradila zajednička prekogranična metodologija. Sljedeći korak bio je testiranje primjenjivosti metodologije u 12 gradova na prekograničnom području. Na temelju analiza i anketa koje su ispunili predstavnici stanara višestambenih zgrada, izabrano je šest višestambenih zgrada s područja Osječko-baranjske županije za koje će biti izrađeni energetski pregledi i certifikati.

Odabrane zgrade su: Sjenjak 115, 117; Lorenza Jagera 24; Vijenac Murse 1 i Vijenac Ivana Meštrovića 29, 31, 33 iz Osijeka; zgrada I. Nagya, A.Stepinca, Trg slobode iz Belog Manastira te zgrada Vijenac S.H. Gutmanna 2a, b, c, d iz Belišća.Krajem rujna ove godine sklopljen je ugovor o izradi energetskih pregleda i izdavanja energetskih certifikata za odabrane zgrade. Energetski pregledi će sadržavati analizu energetskih svojstava zgrade, karakteristike upravljanja potrošnjom i troškovima energije, analizu i izbor mogućih mjera poboljšanja energetskih svojstava zgrade i termotehničkih sustava u zgradi, energetsko, ekonomsko i ekološko vrednovanje predloženih mjera, završni izvještaj o energetskom pregledu s preporukama i redoslijedom prioritetnih mjera, izradu energetske iskaznice zgrade te izdavanje energetskog certifikata zgrade. Energetski certifikat korisniku pruža uvid u energetska svojstva zgrade, a vrijedi deset godina i njegova izrada je prvi korak u procesu energetske obnove zgrade.

Cilj izrade prekogranične metodologije za energetsku obnovu višestambenih zgrada je omogućiti efikasniju provedbu projekata kroz povezivanje i razmjenu znanja i iskustava između različitih dionika koji djeluju na području njenog obuhvata.


Izradu navedenog članka sufinancirala je Europska unija. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije i ni u kom slučaju ne odražava mišljenje Europske unije i/ili Upravljačkoga tijela.[Sponzorirani članak]


 Stranica prilagođena ispisu
11-03-2018 06:28:45 pm :: akoide
Što mislite zašto energetski certifikat vrijedi deset godina. Pa zato da se mogu još jednom uzeti novci ljudima. Nemam ništa protiv certifikata, pa nek vrijede i šest mjeseci, ali to ne smije biti obveza, nego slobodan izbor.Sjenjak 105, izdajem s...
Prodajem bijele niske ...
Poštovani gospodine i ...
halo i kako si mi zast...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:76

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zlatno sunce

Propustili ste? Pogledajte!