Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Osijeku je u Dječjoj osječkoj kreativnoj kućici Dokkici održan trening jačanja kompetencija stručnjaka iz područja pravosuđa, policije, socijalne skrbi i nevladinih organizacija koji rade s mladima u sukobu sa zakonom. Nakon što je početkom listopada održan teorijski dio treninga, jučer je na praktičnom dijelu sudjelovalo 20-ak stručnjaka iz svih pet slavonskih županija.

Naime, nasilje među mladima sve je raširenije. Maloljetnici godišnje počine oko 8.000 prekršaja i taj se broj ne smanjuje unatoč represivnim mjerama koje se primjenjuju na mlade prekršitelje, poput sudskih ukora i novčanih kazni, koje nisu polučile očekivane rezultate.

Zbog toga je Hrabri telefon započeo s projektom „Jačanje kompetencija stručnjaka koji rade s mladima u sukobu sa zakonom“ kao treninga namijenjeng stručnjacima koji rade s maloljetnicima u prekršajima kako bi ih se povezalo, senzibiliziralo ih na potrebe djece u sukobu sa zakonom te promicale alternativne mjere umjesto kažnjavanja. Ovaj projekt, osim u Osijeku, provodi se i u Zagrebu i Rijeci i okuplja 60-ak sudionika iz gore navedenih područja.

Psihologinja s Hrabrog telefona Anamarija Vujić istaknula je da najstroža kazna nije najbolje rješenje za svaki slučaj. Provedba izvansudske nagodbe pokazala se puno učinkovitijom za djecu i mladež koji su počinitelji kaznenog djela od samog kažnjavanja, a pokazalo se i da na njih više učinka ima ako im se pruži druga prilika da se vrate u zajednicu i kroz društveno koristan rad vrate zajednici za ono što su učinili.

Davorka Lalić Lukač, viša stručna savjetnica na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, predstavila je preventivni Stop program koji uključuje dobrovoljan razgovor s maloljetnikom i njegovim roditeljima te maloljetniku nudi mogućnost zamjene sudskog postupka programima poput rada za opće dobro, humanitarnog rada, treninga socijalnih vještina, volontiranja ili saniranja posljedica štete počinjene kaznenim ili prekršajnim djelom.

Kazna za društveno nepoželjno ponašanje može postojati, ali to nije dovoljno za kvalitetan rad s djecom počiniteljima kaznenoga djela, zaključeno je na treningu, istaknuviši kako je važno ne zaboraviti da su djeca počinitelji kaznenih djela prije svega djeca, a tek onda delinkventi.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek


Najava: Dokkica: Trening "Jačanje kompetencija stručnjaka koji rade s mladima u sukobu sa zakonom"


 Stranica prilagođena ispisu


Štenci američkog stafo...
Na prodaju CANE CORSO ...
Stenci BULLMASTIFA sta...
Bayliner 170OB dužina ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:151

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Na vrhu

Propustili ste? Pogledajte!