Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatska postrožuje uporabu javne rasvjete. Prema novim zakonskim odredbama javna rasvjeta će danju biti zabranjena, a uključivat će se tek kada padne mrak, izvještavaju Vijesti RTL-a.

Novim pravilima regulirat će se i vanjska rasvjeta stambenih prostora, a ograničit će se osvjetljavanje koncerata, manifestacija i sportskih natjecanja.

Naime, struka tvrdi kako nepotrebna noćna rasvjeta bespotrebno troši električnu energiju te šteti i okolišu i zdravlju.

Ranko Skansi, predsjednik Hrvatskog društva za rasvjetu, pojasnio je kako su izvori svjetlosnog onečišćenja u Hrvatskoj (nezasjenjene svjetiljke, nepropisno ugrađene svjetiljke, reklamni panoi...) štetni, a rasvjeta na našim trgovima zastarjela i ne odgovara modernim potrebama grada. Kao najveći problem istaknuo je kugle koje treba pod hitno ukinuti jer su upravo one najveći onečišćivaći.

Po Zakonu koji ima niz pravila i regulativa, javna rasvjeta će se uključivati kada padne mrak. Skansi tvrdi kako se radi na tome da se neki članci zakona ispoliraju jer „Pretjerano je paliti rasvjetu kad padne mrak jer su djeca i stariji ljudi, a i mi ugroženi jer nećemo vidjeti gdje hodamo, neće nas vidjeti automobili i tramvaji. To treba ići u raniju varijantu, da se ona pali u sumrak“, dodao je.

Svi gradovi i općine dobili su rok od 10 godina da postojeće žarulje zamijene LED rasvjetom. Prema Skansijevim riječima, cijena prosječne svjetiljke iznosi 3-5 tisuća kuna s ugradnjom i montažom, pa se prema količini rasvjetnih tijela može izračunati koliko bi to koštalo pojedine jedinice lokalne samouprave. Na pitanje koliko je realno očekivati da će to svim općinama poći za rukom, Skansi odgovara da neće sve jedinice lokalne samouprave moći reagirati u tom periodu, pa će tu morati uskočiti država, EU fondovi ili neki drug izvori financiranja.

No, čak i s postroženim zakonom Hrvatska ostaje tek jedna od rijetkih država Europske unije koja na taj način regulira svjetlosno onečišćenje.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
10-24-2018 06:08:26 pm :: akoide
Sumrak, mrak, , tama su psihološke kategorije. Tehnička kategorija je intenzitet rasvjete i mjeri se u luksima. Trebalo bi reći, rasvjeta se pali kad intenzitet dnevnog svjetla padne ispod npr. 2 luksa.
Ne vidim razloga za propisivanje datuma obvezne zamjene postojećih rasvjetnih tijela LED rasvjetom, osobito uzimajući u obzir enormnu cijenu takve zamjene. Naime i postojeća rasvjeta koristi "štedne žarulje" , tj. fluo lampe koje su energetski vrlo efikasne.
Primjerice zamjena fluo lampe od 250W LED lampom od 125W donosi uštedu od 1kn dnevno. Uz cijenu nove LED armature od 5000kn ispada da će se zamjena početi isplaćivati tek nakon 5000 dana ili nakon 15 godina (a uz uračunavanje kamata i 20 godina). Vidimo da je prisilna zamjena ekonomski neopravdana, tj. zamjenu treba napraviti kad postojećoj rasvjeti istekne vijek trajanja i mora se ionako mijenjati.
Ono što ima smisla je da se promijene rasvjetna tijela tipa kugle, koja nemaju "kapu" i koja emitiraju svjetlo izravno u nebo i to iz razloga svjetlosnog onečišćenja neba, ali koliko znam takvih je danas vrlo malo.Mops stenci izuzetnog ...
PRODAJE SE KUĆA U DALJ...
Pošaljite nam e-mail i...
Kontaktirajte nas pute...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:48

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz kružni tok

Propustili ste? Pogledajte!