Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Dokkici se danas održala akcija "Pitam, dakle zanima me", financirana sredstvima u sklopu programa „Malo za puno – male potpore za velike promjene“ Zaklade Slagalica.

U fokusu akcije bila je dječja participacija i stavljanje djece i odraslih u jednak, partnerski položaj. Djeca su imala mogućnost postavljati pitanja o pet tema: škola (obrazovanje), mediji, aktivizam i volontiranje, slobodno vrijeme i dječja prava. Postavljanje pitanja sposobnost je koju je vrlo važno graditi i odgovaranjem na ista djecu poticati da ostanu znatiželjna i motivirana za dodatno promišljanje.Cilj akcije bio je pokrenuti dijalog između djece i važnih dionika lokalne zajednice kako bi se osigurali kvalitetniji uvjeti za razvijanje građanskih i aktivističkih kompetencija djece i mladih u lokalnoj zajednici.Dokkica u svom djelovanju promiče dječja prava i osluškuje potrebe i probleme djece, a sve to moći će prenijeti i na radnim sastancima Savjetodavnog odbora za dječju participaciju u koordinaciji UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku, čiji je ponosni član.

Pitanja su postavljali učenici 8.a razreda uz podršku svoje razrednice Morene Lalić iz OŠ Tin Ujević, škole koja je ušla u provedbu pilot projekta Osijek to Goo. Priključio im se i aktivni Dječji ambasador mira i učenik 6. Razreda, Lovro Brekalo.Od odraslih sudionika na brojna dječja pitanja odgovarali su:
- Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije
- Žana Gamoš, mag. iur., zamjenica gradonačelnika Osijeka
- Sanja Vladović, dipl. socijalni pedagog, savjetnica pravobraniteljice za djecu
- Ružica Korov, dipl.soc.pedagog iz Odjela za djecu, mladež i obitelj Centra za socijalnu skrb Osijek
- doc.dr.sc. Ana Kurtović s Odsjeka za psihologiju Filozoskog fakulteta u Osijeku
- Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu
- prof. dr. sc. Željko Požega, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku
- Nikica Torbica, mag. educ. philol. croat. et mag. educ. hist., Volonterski centar Osijek
- Jelena Stefanović, dipl. iur., Volonterski centar Osijek
- Ivana Šibalić, projektna koordinatorica, Udruga Breza
- Lea Liović, pedagoginja OŠ Vladimir Becić
- Marin Seleš, mag. informat., Kreativna agencija Adverta
- Dijana Živaković, stručna suradnica, Zaklada Slagalica
- Ivan Pakšić, predstavnik Odjela prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske
- Mirna Šmit, mag. cult., voditeljica odgojno-obrazovnih programa Udruge DokkicaSudionici su svaku temu započeli live anketama u kojima su navodili asocijacije na određene pojmove, pa je tako najčešća asocijacija na školu učenje, budućnost, znanje, ali i dosada. Većina se okupljenih složila da mediji za njih znače zabavu i društvene mreže, kao i medijsku pismenost koja je nužna za pravilno korištenje i čitanje medija i medijskih sadržaja. Volontiranje najviše djece i odraslih asocira na pomaganje i solidarnost, a slobodno vrijeme za njih najčešće znače zabavu ili sport. Kada se govorilo o dječjim pravima, često ponavljanja riječ bila je, nažalost, kršenje istih.

Udruga Dokkica vjeruje kako je ovo samo prvi korak i da će se ovakve akcije nastaviti odvijati i u budućnosti, češće i duže jer su mnoga dječja pitanja još ostala neodgovorena.Tekst: Udruga Dokkica
Foto: Mario Miloloža


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem visoku prizem...
Tražim suradnike koji ...
ROTVAJLERI od 7 meseci...
Odgajivacnica DogHouse...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:147

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Grad na dlanu