Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Prof. dr. sc. Milica Lukić i dr. sc. Vera Blažević Krezić, članice Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku, dobitnice su ovogodišnje Državne nagrade za znanost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u kategoriji popularizacija i promidžba znanosti, koja se dodijelila za 2017. godinu.

O dobitnicima nagrada odlučivali su članovi Odbora koji čine predsjednik Hrvatskog sabora, ministrica znanosti i obrazovanja sporta te 12 članova iz reda istaknutih znanstvenih djelatnika.

Prof. Lukić i Blažević Krezić nagradu su dobile za projekt „Glagopedija – virtualna glagoljska enciklopedija“. Riječ je o mobilnoj aplikaciji (za Android i Windows, odnosno WindowsPhone operacijski sustav) oblikovanoj u okviru projekta „Glagoljički spomenici kroz stoljeća hrvatske pismenosti“ čiji je cilj popularizacija i usvajanje nastavnih sadržaja iz hrvatske jezične povijesti.

Projekt već godinama traje na FFOS-u, a autorice i njihovi suradnici pokušavaju potaknuti studente na učenje, na razvoj kreativnosti, ali i promijeniti način kako se uči, da to ne bude samo ex cathedra, već da bude komunikativnije i prilagođeno modernim tehnologijama.

U obrazloženju Odbora za dodjelu Državne nagrade za znanost stoji kako se dvije dobitnice "nagrađuju za projekt Glagopedija – virtualna glagoljska enciklopedija, koji je usklađen s projektom Glagoljaška večer(a) (Gastronomia Cyrillomethodianska). Dobitnice su osmislile mrežnu aplikaciju u koju je uvršteno 220 spomenika pisanih glagoljicom i 71 spomenik pisan hrvatskom ćirilicom od 9. do 21. stoljeća, čime su u golemom mrežnom prostoru novim naraštajima omogućile jednostavno približavanje baštinskih spomenika i kulture davnih vremena. Izvedbeni projekt Gastronomia Cyrillomethodianska višeslojno oblikuje kontekst jer integracijom interdisciplinarnih spoznaja, oživljavanjem svakidašnjice uz pomoć hrane i pića, glazbe i odjeće rekonstruira život izabranoga doba u cjelini. Oba projekta međusobno se prožimaju i sjajno predstavljaju novi život starih razdoblja hrvatske književnojezične povijesti."

Aplikaciju možete pronaći i preuzeti na mrežnoj trgovini (ključna riječ: Glagopedija) i slobodno ju preuzeti. Aplikacija se neprestano dorađuje, i sadržajno i vizualno.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
Tražim suradnike koji ...
Pošaljite nam e-mail i...
Stroga i zahtjevna gos...
Kvalitetne instrukcije...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:42

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Osječka konkatedrala