Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Gradska liga protiv raka Osijek je proteklog vikenda organizirala jednokratnu aktivnost pod nazivom Pokret za zdravlje. Sudionici ove aktivnosti bili su mladi iz viših razreda (7-8 ) osnovnih škola, te srednjoškolci, studenti i ostali mladi. Na poziv Gradske lige protiv raka Osijek odazvalo se 30 mladih iz osnovnih škola grada: Jagode Truhelke, Ljudevita Gaja, Višnjevca, FK Frankopana i Josipovca, te srednjih škola: Ekonomske i upravne srednje škole, Opće gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost i modu, zatim studenti Ekonomskog fakulteta u Osijek i nekoliko nezaposlenih mladih.

Danas smo svjedoci vremena da naši mladi vrlo rano stvaraju negativne životne navike kao što su cigarete, alkohol, droga, slabo kretanje, nezdrava ishrana, dugotrajni boravak uz kompjuter,, što nažalost zna preči i u ovisnost i tada osim što nam stradaju mladi, strada i obitelji te njihova uža i šira sredina u kojoj se nalaze. Ovu jednokratnu aktivnost smo usmjerili na mlade s ciljem da kod njih pokušamo ojačati svijest kako je način života u mladosti povezan s pojavljivanjem određenih bolesti, posebice bolesti raka u zrelom i kasnijem dobu života.

Ovom jednokratnom aktivnosti ponudili smo mladima program aktivnog boravka u prirodi tijekom kojega smo organizirali nekoliko edukativnih radionica te sportskih i zabavnih aktivnosti za sudionike. Tijekom cijelog vikenda usmjeravali smo ih na zdrave navike života i kako da se aktivno uključe u razne udruge i druge mogućnosti korisnog i zabavnog iskorištavanja slobodnog vremena usmjereno na poticanje zdravog načina života uz prihvaćanje da je svako od nas „kovač vlastite sreće ali i vlastitog zdravlja“.

Program jednokratne aktivnosti Pokret za zdravlje financiran je od strane Grada Osijeka i ostalih donatora GLPR i iz sredstava IK Javor, te je realiziran uz suradnju volontera Izviđačkog kluba Javor i podijeljen u 4 segmenta i na 4 lokacije:
- U prijepodnevnim satima u subotu 6.10. sudionici aktivnosti imali su priliku upoznati se s izviđačkim vještinama koje potiču zdrav način razmišljanja, djelovanja i života
- Tijekom sljedećih 24 sata održane su edukativne radionice u Orahovici
- Radionica: „ Kako poticati i usmjeravati mlade na prevenciju bolesti“ (mladi od 15-27)
- Radionica „Što utječe na razvoj bolesti raka“ (mladi od 15-27)
- Radionica: „Dobre i loše navike života“ mladi od 12-15)
- Radionica: „Kako živjeti zdravo“ (mladi od 12-15)
- te razne sportske, kreativne i rekreativne aktivnostiTreći dio se održao 7. listopada, uz jezero Borovik gdje su mladi sami pripremali zdrave obroke u prirodi i hodanjem i šetnjom u prirodi spoznali snagu koju priroda daje.

Dok će 20. listopada 2018. biti završna prezentacija u Drvengradu gdje će mladi sudionici dijeliti djeci zdrave obroke. Sve aktivnosti za sudionike bile su besplatne.

Tijekom evaluacije ukupne aktivnosti, sudionici su je ocijenili s 9,5 (u rasponu od 1-10), te su posebno naglasili da mlade treba educirati i organizirati slične vikend aktivnosti koje su usmjerene na važnost vođenja zdravog života.Jedan od kreativnih zadataka je bio da se osmisle slogani Pokreta za zdravlje, te navodimo neke od njih:
1. Družite se s nama i život će biti bolji vama.
2. Jabuka, kruška, šljiva i med zdravi su za cijeli svijet.
3. Ako želite biti zdravi samo činite ove stvari: održavajte higijenu, hranite se zdravo i redovno idite na preglede.
4. Izaći van bar jednom na dan, loše to nije ako hoćeš živjeti zdravije.
5. Živjeti zdravo svatko ima pravo, zdravi je život lakši, požuri dok ne završi.
6. Kad bolest je teška ne živi bez smješka, lijepo je zdravo živjeti, to ćete tek vidjeti.
7. Kvalitetan san čuda znači, jesti 5 puta na dan da bi bili jači i trenirati da bi bili jači.
8. Na svoj um obrati pažnju za nepotrebnim lijekovima smanji potražnju.Jedna od zahvala sudionika glasila je:
Hvala Vam na organizaciji ovog izleta i organiziranim radionicama o temi raka i prevenciji bolesti i poticanju zdravog načina života. Bilo je vrlo zanimljivo i zabavno i nadam se da će biti još sličnih programa vezanih za ovu temu.

Sudionici ove aktivnosti će dana 20.10.2018. u Drvengradu u Osijeku dijeliti voće i grickalice kao završnica jednokratne aktivnosti POKRET ZA ZDRAVLJE a u sklopu nacionalne aktivnosti „Živjeti Zdravo“ i Hodanjem do zdravlja.Tekst i foto: Jadranka Kokolari


 Stranica prilagođena ispisuPOVOLJNO!!! Na prodaju...
Kontaktirajte nas pute...
Na prodaju prelepi cis...
Predstavljamo dugo ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:50

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz kružni tok

Propustili ste? Pogledajte!