Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Novi prijedlog Europske uredbe o pravima putnika u željezničkom prometu donosi dobre vijesti za putnike koji su bili žrtve kašnjenja vlakova.

Naime, novim prijedlogom uredbe predviđa se sljedeće: ako vlak kasni 60 do 90 minuta, putnici će dobiti povrat od 50% cijene karte; ako kasni od 90 do 120 minuta75% karte, a za kašnjenje dulje od dva sata vratit će im se cijeli iznos.

Osim toga, ukoliko putnik zbog navedenog kašnjenja propusti sljedeći vlak do svoje krajnje destinacije, željeznički prijevoznik će mu nadoknaditi i taj trošak. Osobe s invaliditetom također će imati veća prava prema nacrtu nove uredbe.

Iako i postojeća europska uredba propisuje povrat određenog, manjeg iznosa u slučaju kašnjenja, HŽ se od te odredbe izuzeo u strahu od gomilanja velikih gubitaka. Nova uredba bi trebala onemogućiti ovakvu praksu, tvrdi Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je bila aktivna u pisanju nove Uredbe.

Usvoji li se ovakav prijedlog nove uredbe, to će HŽ ubuduće skupo koštati. Naime, samo ove godine čak 939 HŽ-ovih vlakova kasnilo je više od 60 minuta, što znači da bi HŽ platio milijune kuna odštete putnicima. Ili bi, a to je već znanstvena fantastika, HŽ bio natjeran da smanji kašnjenja koja u prosjeku iznose četiri minute na svakih 100 kilometara.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Franjić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
10-10-2018 09:13:29 pm :: akoide
Jaooo, baš su se u HŽu ukakili od straha. Prvo, s obzirom na godišnji gubitak koji se mjeri milijardama kuna tih nekoliko milijuna odštete im je u okviru statističke greške. Drugo, sve će to oni lijepo zajedno sa ostalim gubitkom poslati državi na naplatu. Na kraju će ispasti da će naknadu štete za kašnjenja onima koji se voze vlakom platiti svi ostali građani solidarno, vozili se, ne vozili.
Dok stranke na vlasti nemaju niti volje niti znanja riješiti problem željeznica i dok u HŽ postavljaju svoje ljude na iole bitnije rukovodeće mjesto, bilo kakva odluka bilo koje europske institucije imat će za rukovodeće ljude u HŽu važnost otprilike kao dječji prdac.

Na prodaju vrhunsko...
Grilje drvene za prozo...
''BIG BAG TRADE D. O. ...
Vidoviti Emanuel, tali...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:126

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prošlogodišnji snijeg