Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, u petak 21. rujna 2018. godine, održana je uvodna konferencija EU projekta „Istraživanje beacona u svrhu izgradnje mreže kretanja - razvoj platforme za urbanu mobilnost“ kojeg zajednički provode tvrtka Trilix d.o.o. iz Zagreba i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Tijekom konferencije prezentirani su ciljevi projekta, aktivnosti koje će se provoditi te očekivani rezultati.

Zahvaljujući projektu „Istraživanje beacona u svrhu izgradnje mreže kretanja – razvoj platforme za urbanu mobilnost“ koji je odobren u sklopu poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, korisnici će dobivati pravovremene, sažete i personalizirane informacije na svoj pametni telefon ovisno aplikaciji, području interesa i mjestu kretanja i to neovisno radi li se o otvorenim ili zatvorenim prostorima. Platforma će korištenje usluge omogućiti javnim i komercijalnim partnerima i njihovim aplikacijama u svrhu povećanja razine inteligencije životne okoline, poboljšanja kvalitete života, urbane mobilnosti i korisničkog iskustva u mobilnim aplikacijama.Ukupna vrijednost projekta je 3.526.917,02 kn, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 2.241.146,27 kn, dok razliku u iznosu od 1.285.770,75 kn osiguravaju tvrtka Trilix d.o.o. iz Zagreba i Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Projekt je počeo 1. lipnja 2018. godine, a trajat će 24 mjeseca.

U sklopu projekta, Trilix će zasnovati infrastrukturu za razvoj platforme, testirati razne beacone i senzorne sklopove, te istražiti sve mogućnosti primjene navedenih sklopova u svrhu što boljeg uzorkovanja kretanja i potreba korisnika, te isporuke potrebnog sadržaja u aplikacijskom okruženju platforme. Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek će uz modeliranje i razvoj okoline i postupaka prikupljanja i analize podataka, raditi na analizi depersonaliziranih podataka postupcima strojnog učenja s ciljem otkrivanja uzoraka ponašanja korisnika. Istraživanja će uzimati u obzir vremenska obilježja sustava i korisničko iskustvo. Također, provest će se testiranje platforme.Nakon faze razvoja, planirano je pokretanje komercijalne upotrebe što će dovesti do novog zapošljavanja. Proizvodi će se ponuditi kupcima diljem EU, a koristit će se u svrhu isporuke sadržaja (tekst, audio, video, kupon i slično) ili zahtjeva za izvedbu određene aktivnosti ovisno o kontekstu (aplikacija koja se koristi, lokaciji, smjeru kretanja, interesu korisnika, itd.) u području urbane mobilnosti.

Partner na projektu je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, čije će se znanje i dugogodišnje istraživačko i stručno iskustvo u računarstvu i informacijskim tehnologijama koristiti u razvoju novog proizvoda. U sklopu projektnih aktivnosti, objavit će se znanstveni radovi iz navedenog područja istraživanja, a izravna suradnja s partnerom, tvrtkom Trilix d.o.o. na industrijskom istraživanju približit će i studentima praktična znanja iz navedenog područja.

Tekst i foto: Ana Šokčević


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem stence pomera...
Na prodaju stenci FRAN...
Vila Petra banja Vruj...
Trebate li brz zajam i...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:112

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Ptice

Propustili ste? Pogledajte!