Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dana 13. rujna proveo je monitoring odraslih komaraca na području Osijeka.

Uzorkovalo se metodom CDC klopki tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 11 postaja. Najveća brojnost jedinki komaraca bila je na postaji Jug 2 (31 jedinka). Najmanja brojnost jedinki komaraca bila je na mjernim postajama Halaševo, Đavolja greda i Sarvaš (0 jedinki).

Vodostaj rijeke Drave u opadanju je (-36 cm), te se u idućih tjedan dana ne očekuju velika legla ličinki komaraca u neposrednoj blizini naselja.

U tijeku je i uzorkovanje CDC i BG-Sentinel klopkama na 25 postaja na području Osječko-baranjske županije, mapiranje lokacija potencijalnih legala komaraca te razvoj sustava ranog upozoravanja za bolesti koje prenose komarci.

U subotu, 22. rujna Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije provest će preventivnu javnozdravstvenu akciju „Kontrola komaraca u prekograničnom području“. Akcija će se provesti u sklopu trodnevnog obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave na desnoj obali rijeke Drave (kraj vodenice). Cilj akcije podizanje je razine svijesti građana o bolestima koje prenose komarci te njihovoj prevenciji i zaštiti od komaraca.

Nadalje, obzirom na javnozdravstveni značaj tzv. urbanih komaraca na području Osječko-baranjske županije koji spadaju u glavne prijenosnike virusa Zapadnog Nila, iz ZJZ-a apeliraju na građane da se pridržavaju preventivnih uputa dostupnih na internetskoj stranici Zavoda. Urbanom karakteru komaraca za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata te se mole građani za suradnju u okviru koje bi trebali, između ostalog:

- redovito uklanjati otpad i nepotrebne predmete u kojima se nakuplja voda (stare auto-gume, limenke, kante, lonce, bačve i druge posude);
- spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste;

- vaze za cvijeće ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda;
- spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama;
- očistiti začepljene krovne i podne žljebove i sifone kako se u njima ne bi nakupljala voda;
- jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće;
- održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom;
- spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima;
- održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda;
- gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama;
- postaviti najlonske folije (tende, cerade) na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima;
- u vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, natkriti gume koje su na otvorenom, prazniti vodu iz guma, složiti gume u oblik piramide i zaštiti ih nepropusnom folijom.

Građani se također mole da se koriste sredstvima za zaštitu od komaraca, odnosno da postave mrežice ili gusto tkane zavjese na prozore i vrata, nose odjeću s dugim rukavima i nogavicama i/ili se koriste kemijskim sredstvima (repelentima) koja odbijaju komarce.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

Labrador retriver šten...
PRODAJEM NISKI GRAH ZE...
Na prodaju štenci šarp...
Na prodaju muzjak mops...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:165

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Oblaci