Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na posljednjoj sjednici prije ljetne stanke, Hrvatski je sabor donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova kojim će se pokušati riješiti problem star gotovo koliko i sama hrvatska država – kako zaštićene najmoprimce iseliti iz stanova u kojima žive i vratiti ih najmodavcu, odnosno vlasniku stana.

Zakonom je određeno da će najmodavci u posjed svoje nekretnine ući najkasnije do 1. rujna 2023., a u međuvremenu zaštićenim će se najmoprimcima, počevši od 1. rujna ove godine, svake godine postupno povećavati zaštićena najamnina. Ukoliko zaštićeni najmoprimci s vlasnikom stana ne potpišu novi ugovor o najmu stana, morat će se iseliti iz stana najkasnije do 1. rujna 2023., u protivnom vlasnik stana će nadležnom sudu podnijeti tužbu za iseljenje koja će se rješavati po hitnom postupku.

Kako piše Glas Slavonije, Grad Osijek spreman je od ovog rujna, u skladu s gore navedenim izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova, pobrinuti se za zaštićene najmoprimce koji primaju stalnu socijalnu pomoć te pokriti razliku povećane zaštićene najamnine.

Iz Odsjeka za gospodarenje nekretninama Grada Osijeka navode kako Grad u proračunu svake godine planira sredstva za potrebe naknade za troškove stanovanja korisnicima socijalne skrbi (korisnicima zajamčene minimalne naknade), u što se ubraja i najamnina. Iznos planiran u proračunu za 2018. pokrit će i iznose plaćanja razlike najamnine utvrđene izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova.

Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo trenutno ima evidentirana četiri korisnika zajamčene minimalne naknade koji koriste stan sa statusom zaštićenog najmoprimca, a koji se nalazi na području Grada i nije u vlasništvu Grada, Osječko-baranjske županije ili države.

Te osobe trebaju se javiti Gradu koji će zaprimiti i utvrditi osnovanost zahtjeva za subvencioniranje zaštićene najamnine i tada će se znati koliki je točno ukupni iznos subvencije na mjesečnoj razini.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Bruno Colić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

Rastavljena, vrlo njeg...
AMERIČKA AKITA, štenci...
POVOLJNO Kane Korso st...
Na prodaju štenci nema...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:198

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Hotel Osijek

Propustili ste? Pogledajte!