Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije dana 7. kolovoza proveo je monitoring odraslih komaraca na području grada Osijeka.

Uzorkovalo se metodom CDC klopki tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 11 postaja i metodom čovjek-aspirator na 17 postaja. Metodom CDC klopki najveće brojnosti jedinki komaraca tijekom 12-satnog razdoblja bile su na postaji Josipovac (46 jedinki). Najveće brojnosti komaraca zabilježene metodom čovjekaspirator utvrđene su također na mjernoj postaji Josipovac (8 sletova komaraca u 15 minuta).

Monitoring ličinki komaraca ukazuje da na područjima neposredno uz grad Osijek nema prisutnosti trajnih i velikih legla komaraca, teren je u većem dijelu suh.

Vodostaj rijeke Drave je u opadanju (-105 cm), te se u idućih tjedan dana ne očekuju velika legla ličinki komaraca u neposrednoj blizini naselja.

Sukladno rezultatima monitoringa i trenutno niskoj brojnosti odraslih komaraca, nema potrebe za tretmanima dezinsekcije komaraca.

U tijeku je i uzorkovanje CDC i BG-Sentinel klopkama na 25 postaja na području Osječko-baranjske županije, mapiranje lokacija potencijalnih legala komaraca te razvoj sustava ranog upozoravanja na bolesti koje prenose komarci. Aktivnosti su vezane za implementaciju EU prekograničnog projekta (Interreg IPA CBC) „Mosquito Control in Cross-border Area (Moss-Cross)“.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisuNa prodaju BERNSKI PLA...
Štenci Američke akite,...
Stenad mopsa, roditelj...
Doberman štenci na pro...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:71

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zlatno sunce