Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Dana 4. kolovoza 2018. stupio je na snagu Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima te je Fina automatski obustavila provođenje ovrha nad 225.322 ovršenika koji su evidentirani u registrima Fine s ovrhama starijim od tri godine, a kod kojih u zadnjih šest mjeseci nije bilo naplata.

Važno je napomenuti da obustava ovršnih postupaka ne znači otpis duga, već obustavu ovrha za koje se pokazalo da su nenaplative. Vjerojatnost da će biti naplaćene tražbine koje se u Fininim registrima nalaze dulje od tri godine, a da nije u zadnjih šest mjeseci naplaćena niti jedna kuna, manja je od jedan posto, pokazuju podaci Fine.

Došlo je i do promjene u načinu plaćanja tako da pokretanje ovrha na novčanim sredstvima za vjerovnike prestaje biti besplatno. U Fini se nadaju da će uvođenje predujmova odvratiti vjerovnike od pokretanja novih ovrha. „Cilj je destimulirati vjerovnike da pokreću ovrhe kada znaju da je ovrha nemoguća, čime se dugoročno radi na smanjenju troškova ovršenika, odnosno ovršnog postupka”, izjavio je Dražen Čović, predsjednik Uprave Fine.

Konkretno, Fina je proteklog vikenda obustavila provođenje ovrha bar po jednoj osnovi nad 225.322 ovršenika koja su u registrima Financijske agencije s ovrhama starijima od tri godine a gdje posljednjih šest mjeseci nije bilo naplata, što je ukupno 70% onih koji su bili blokirani, a potpuno je deblokirano 50.695 građana što čini 16% svih blokiranih. Ako se tome dodaju deblokirani prema zakonu o oprostu dugova, ukupan broj deblokiranih građana penje se na iznad 57.000.

Ukupan dug iz Fininih očevidnika na ovaj je način smanjen za 49,4 milijarde kuna, od čega se 30,07 milijardi odnosi na glavnicu, a na ime kamata otpisano je 19,36 milijardi kuna (od ukupno 22 milijarde). Najviše obustavljenih ovrha bilo je za dugove bankarskim institucijama (11,93 milijarde kuna glavnice i 5,93 milijarde kamata) i središnjoj državi (glavnica 3,51 milijarda kuna, plus kamate 3,36 milijardi kuna).

Prestanak ovrhe na financijskim sredstvima ne znači i da je prestao dug. Kako će se vjerovnik ponašati, prije svega ovisi o vrsti duga, iznosu duga, o tome ima li dužnik druge imovine. Ako ima neke imovine, velika je vjerojatnost da protiv njih ovrhovoditelj već provodi ovršni postupak. Ovdje je samo prestala ovrha na novčanim sredstvima. Za male tražbine ovrhe se vjerojatno neće pokretati zbog troškova, navode u Fini.

Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i dalje će se primjenjivati za ovrhe koje navrše treću godinu a po njima šest mjeseci nije bilo naplate. Fina će svim vjerovnicima omogućiti uvid je li dužnik blokiran, koliko dugo je blokiran i na koji iznos.

Inače, nakon automatskog prekida ovrha temeljem Zakona o ovrhama na novčanim sredstvima, u blokadi je ostalo još oko 270.000 građana s dugom od oko 13 milijardi kuna.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

Grilje drvene za prozo...
Montazni sanitarac 1.7...
Kvalitetni i profesion...
Odgaivacnica labrador ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:122

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kopački rit

Propustili ste? Pogledajte!