Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Na području Osijeka postoji čak 30-ak biljaka (trava, drveća i korova) koje mogu izazvati alergijske reakcije kod ljudi. Najpoznatija je ambrozija, no ona nije jedini alergeni korov.

Tako prema posljednjem mjerenju županijskog Zavoda za javno zdravstvo od 31. srpnja, na osječkom području prevladava visoka koncentracija peludi koprive i ambrozije.

Iako prevladava pelud koprive s visokim koncentracijama, to je nisko alergeni korov koji većini alergičara ne predstavlja problem, a uz to učestale kiše posljednjih tjedana poprilično su smanjile koncentraciju peludi u zraku.

Što se tiče ambrozije, i ona pokazuje visoke koncentracije. Naime, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo jučerašnja koncentracija ambrozije iznosila je 45 zrnaca peludi po metru kubnome zraka, dok je granica tolerancije 30 zrnaca peludi.

Iako njezino cvjetanje obično započinje sredinom kolovoza, a svoj vrhunac doživljava krajem kolovoza i početkom rujna kada su joj koncentracije izrazito visoke, nešto ranija pojava ambrozije nije neuobičajena niti zabrinjavajuća, pa u Zavodu očekuju uobičajenu godinu kada je ovaj korov u pitanju.

Ovim putem važno je još jednom upozoriti na obvezu uklanjanja ambrozije s privatnih površina i to uništavanjem prije nego što počne cvjetati. Najbolji načini za uklanjanje su čupanje i košnja. Uništavanje ambrozije je i zakonska obveza. U slučaju da komunalni redar uoči ambroziju na nečijem zemljištu, kazna za privatnu osobu je 1000 kuna, a za pravnu 5000 kuna, plus dodatnih 1000 kuna za odgovornu osobu. Inače, pelud ambrozije vrlo je pokretan i može se širiti i do kilometar od biljke, a vjetar ju može nositi i nekoliko stotina kilometara dalje od same biljke koja je u cvatu.

Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
08-02-2018 07:31:15 am :: akoide
Pokušaj fizičkog istrebljenja ambrozije sa današnjim sredstvima je unaprijed osuđen na propast. Ne znam koliko se uspijeva smanjiti koncentracija peludi čupanjem ambrozije, ali nekako mi se to čini slično kao i s komarcima, tj. dok priroda ne pokaže zube sav trud je uglavnom uzalud.
Možda bi bilo bolje da se pokuša iznaći kakvo sredstvo koje bi "izliječilo" alergičare. Takvo što se doduše teško može uraditi u Hrvatskoj, koja u znanost ulaže manje nego recimo u religiju ili nogomet.
Nekad se moglo otići u poljoprivrednu ljekarnu i kupiti totalni herbicid. Danas je država izmislila kurs (koji naravno košta nekoliko stotina kuna i ima rok važenja) te je praktično onemogućila običnim ljudima da zakonito kupe takvo što. S druge strane bi pisali kazne za prirodnu pojavu. Uz to u gradu i okolici imate koliko hoćete površina u javnom vlasništvu koje su zarasle u korov i s ambrozijom između ostalog.
Možda treba Trumpu poslati kazne za ambroziju. Ambrozija je stigla iz Amerike. Da je obrnuto već bi on nama ispostavio račun, a ako bi se bunili poslao bi nam šestu flotu.
Ma i ja svašta pričam. Besposlen pop i jariće krsti.Prodajem, gradski bic...
Na prodaju prelepi,...
Tražim ženu ( 35-50 go...
Na prodaju tri ženke k...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:93

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Zlatno nebo