Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Olujno nevrijeme i obilna kiša pogodili su u petak poslijepodne područje grada prouzrokovavši velike probleme stanovnicima osječkih prigradskih naselja Višnjevac i Josipovac.

Naime, redakciji portala Osijek031 obratila se čitateljica iz Višnjevca koja je rekla kako se Višnjevcu nakon svake malo jače kiše događa da ljudima poplave garaže i podrumi. „To se u petak dogodilo u ulici Eugena Kvaternika. Meni i susjedu je plivala garaža i u njoj kosilica, trimer... Sva sreća da nije bio parkiran auto jer bi voda ušla i u njega. Problem je u kanalima koji nisu očišćeni. Dio kanala preko puta naše kuće se prelijeva, kanal do njega je poluprazan, a treći po redu je skroz prazan“, piše čitateljica dodajući kako se ovo ponavlja iz godine u godinu, kontaktirali su Unikom, gradonačelnika i par adresa u gradu i - ništa!"

A koliko je situacija ozbiljna, najbolje ilustrira podatak kako je visina vode na cesti u Ulici Ivana Gorana Kovačića u Višnjevcu dosegnula 23 centimetra. Brojni stanovnici Višnjevca i Josipovca do dugo u noć su se borili s ispumpavanjem vode iz svojih podruma, garaža i dvorišta, a pomoć su im pružili i vatrogasci iz JPVP Osijek.

Problem je u tome što se kod svake jače kiše prepuni postojeća kanalska mreža koja nema dovoljan kapacitet odvodnje te, kao posljedica, dolazi do izlijevanja vode u dvorišta i podrume obiteljskih kuća, ali i do izljevanja vode na prometnice što rezultira brojnim opasnim situacijama jer vozači jednostavno ne vide rub ceste.

Tim povodom kontaktirali smo predsjednika Mjesnog odbora Višnjevac Mirka Ivkovića koji nam je potvrdio kako je riječ o problemu koji traje već godinama. Naime, nagla urbanizacija ova dva prigradska naselja nije pratilo adekvatno poboljšanje sustava oborinske odvodnje. Konkretno, u Višnjevcu se problem do sada rješavao parcijalno: izgradnjom tramvajske pruge riješeno je i pitanje sustava oborinske odvodnje u glavnoj ulici, a najavljenom obnovom Poštanskog naselja taj će se problem i tamo riješiti. Međutim, to je tek 50% naselja, ostatak Višnjevca ima velike probleme kod svake jače kiše.Ivković rješenje vidi u cjelovitom pristupu ovom problemu kroz snimanje situacije, izradu projektne dokumentacije i provođenje projekta sanacije sustava oborinske odvodnje što bi trebao financirati Grad, a za što će do sljedeće sjednice Gradskog vijeća pripremiti i službeni prijedlog. Obzirom da će proći mnogo vremena do eventualne realizacije tog projekta, drugo, interventno rješenje je poslati strojeve kako bi se porušili kolni prilazi koji ne dopuštaju kvalitetniju odvodnju oborinskih voda i probili kanali za odvodnju.

Grad je upoznat s problemom i za očekivati je da će se kroz dogovor gradske uprave, mjesnih odbora i stručnih službi uspjeti iznaći rješenje, no dok se to ne dogodi, još će mnogo (oborinskih) voda poteći kroz Višnjevac i Josipovac...Tekst: Osijek031.com
Foto: Kristina Ružić, Danijel Gudelj


 Stranica prilagođena ispisu

Javi se ženo usamljeno...
Odgajivacnica Petar Ve...
UKLJUČI SE I UŽIVAJ SA...
Tražimo vozače/ice C k...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:95

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Pozdrav iz Tvrđe