Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Stopa nezaposlenosti pala je na rekordno nisku razinu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, krajem lipnja bilo je 138.383 nezaposlenih, što je oko 3.513 osoba ili 2,5% manje nego mjesec dana prije. Tako je u lipnju stopa nezaposlenosti pala na 8,8%, dok je mjesec dana prije iznosila 9,2%.

Stopa registrirane nezaposlenosti u lipnju je po prvi puta pala ispod 9% i time se našla na povijesno najnižoj razini što je u skladu sa sezonskim kretanjima na tržištu rada.

Inače, ovo je peti mjesec zaredom kako stopa nezaposlenosti pada, a ujedno je zabilježen i nastavak rasta broja aktivnog stanovništva, za 1,4% mjesečno, koji se u lipnju povećao na 1,571 milijun.

Posljednje izvješće Državnog zavoda za statistiku za mjesec lipanj pokazuje da je u Hrvatskoj bilo nešto više od 1,43 milijuna zaposlenih, što je za 24.576 osoba ili 1,7% više nego mjesec dana ranije. Zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je 19.520, što je 0,1% manje nego krajem svibnja.

Najveći dio radnika, njih 1,2 milijuna, zaposlen je u pravnim osobama, a to je za 1,4% više nego mjesec dana prije, dok je u obrtu i slobodnim profesijama bilo 206.837 zaposlenih, što je za 4,1% više nego prethodnoga mjeseca.

Najviše je porastao broj zaposlenih u djelatnostima pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, za 12,9%, na 77.221 osobu te u građevinarstvu i javnoj upravi i obrani za 2,6%.

S druge strane, na godišnjoj je razini u lipnju u devet od 19 djelatnosti zabilježen pad zaposlenosti, a najviše u poslovanju nekretninama, za 13,5%.

U Vladi su zadovoljni ovakvim trendom, ali napominju da još uvijek ima prostora za poboljšanje. Naime, ministar turizma Gari Cappelli izjavio je nedavno kako će hrvatskom turizmu sljedeće godine nedostajati oko 15.000 radnika te kako će se, uz rast plaća u tom sektoru kako radnici ne bi odlazili u druge zemlje, dio potrebnih radnika pokriti prekvalifikacijom sadašnjih nezaposlenih a, bude li potrebno, i povećanjem kvota za strane radnike. Od sadašnjih 140.000 nezaposlenih, njih 20-ak tisuća izjasnilo se u anketi HZZ-a da su spremni ići na prekvalifikaciju i eventualno zapošljavanje u turizmu.

Naravno, statistika je varljiva, pa tako i u ovom slučaju zamagljuje činjenicu da je pad nezaposlenosti dobrim dijelom uzrokovan odlaskom mladih ljudi na rad u zemlje zapadne Europe i njihovim brisanjem iz evidencije HZZ-a, a manje uspješnim mjerama zapošljavanja.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ana Tadić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
07-27-2018 04:17:18 pm :: akoide
U zemljama s velikim udjelom sezonske radne snage kao što je naša, usporedbe u odnosu na prethodne mjesece nemaju neku vrijednost (dakako osim što pokazuju stupanj sezonalnosti rada). Bolji je pokazatelj usporedba sa istim mjesecom prethodne godine.
Tu bi se pokazalo da nam broj nezaposlenih jako pada, a broj zaposlenih blago raste. Razlog je točno naveden u članku, a to je iseljavanje.
Teško je da će se ovaj trend pada nezaposlenih dalje nastaviti, osim ukoliko ne dođe do drastične promjene socijalne politike. Naime od navedenog broja od 138000 nezaposlenih oko 90000 prima socijalnu pomoć, a dobar dio preostalih su neupošljivi iz raznih razloga. One koji primaju socijalnu pomoć teško će se natjerati da idu raditi za 700 ili 800 kuna više od iznosa koju primaju na ime socijalne pomoći. Stoga realan minimalan broj nezaposlenih ljeti neće moći spasti znatno ispod 120000.
Također, može se očekivati da će se trend iseljavanja nastaviti ukoliko ne dođe do bitnih promjena u politici. Pošto se iscrpio rezervoar nezaposlenih iseljavanje može izazvati pad broja zaposlenih, a što opet može imati teške posljedice po našu ionako slabašnu ekonomiju i po nas koji ostajemo tu.
07-27-2018 07:24:06 pm :: pirko
Ključ je u registriranoj nezaposlenosti, jedina koja se zapravo može mjeriti. Rad na crno, koji su odustali od zaposlenja, koji nemaju potrebu registrirati se u područni ured Zavoda i još mnogi drugi slučajevi bili bi realni pokazatelj stanja nezaposlenosti. U slučaju slike uspješnosti gospodarstva, bolje je gledati stope zaposolenosti, a tu su pokazatelji poražavajući.Kontaktirajte nas pute...
Pošaljite nam e-mail i...
tek sam napunila 18god...
BANKOVNI KREDITI...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:118

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zlatno nebo