s Osijek dobiva tri nova reciklažna dvorišta: u Retfali, u Gornjem i u Donjem gradu
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji je donio plan gospodarenja otpadom, a Grad se uspješno prijavio na tri javna poziva Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva zaštite okoliša i energetike: za sufinanciranje izgradnje reciklažnih dvorišta, nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te za provedbu izobrazno - edukativnih aktivnosti u gospodarenju otpadom.

Stručna suradnica iz Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Sonja Kovač izjavila je kako je ovim pozivom na području Hrvatske osigurano više od 200 milijuna kuna, od čega je Osijeku odobreno 8 milijuna kuna za nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Sredstva za provedbu projekta sufinanciraju se iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija i to u iznosu 85% iz državnog proračuna te 15% iz proračuna Grada.

Grad će ukupno nabaviti 31.600 posuda za prikupljanje odvojenog otpada, i to 15.500 za plastiku, a 16.100 za biootpad. Ovim natječajem završit će se proces izgradnje sustava odvojenog prikupljanja otpada od vrata do vrata započet prije više godina, izjavio je direktor Unikoma Davor Vić.

Vić je dodao da će, na kraju ovog procesa, svako kućanstvo imati plavu posudu za odvojeno prikupljanje papira, žutu posudu za plastiku (koja se do sada prikupljala u vrećicama), smeđu posudu za biorazgradivi otpad te zelenu posudu za miješani komunalni otpad. Zbog velikog interesa građana za posudom, a i činjenice da su se vrećice od 120 litara pokazale nedostatnima za odvoz na mjesečnoj bazi, Unikom će nabaviti plastične posude većeg obujma te se na taj način priključiti gobalnom nastojanju da se količina plastičnih vrećica smanji.

Kada je riječ o izgradnji reciklažnih dvorišta, Osijek će pored postojećeg na Jugu II dobiti još tri: u Gornjem i Donjem gradu te u Retfali. Takva dvorišta pokazala su se kao jako dobar koncept jer više od 2000 građana dolazi svaki mjesec na Jug II. Nova dvorišta bit će modernija, ispravit će se određeni nedostatci uočeni kod postojećeg dvorišta te će proces odvojenog prikupljanja otpada i dalje rasti, zaključio je Vić.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek


 Stranica prilagođena ispisu
Cau cau stenci krem-be...
Na prodaju bebe POMERA...
Na prodaju štenci Bigl...
Na prodaju stenci engl...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:112

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kompa

Propustili ste? Pogledajte!