Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Od 25. lipnja do 1. srpnja 2018. godine. održan je 2. Ljetni kamp tehnike Orahovica u Centaru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici. U kampu je sudjelovalo 25 učenika osnovnoškolskog uzrasta s područja Osječko-baranjske županije i jedan učenik s područja Virovitičko-podravske županije.

Učenici su aktivno proveli sedam dana i na zabavan način uz pedagoško vodstvo upoznali svijet tehnike.
Teme održanih radionica bile su:
1. Električna mjerenja u elektronici.
2. Radioorijentacija i komunikacija
3. Mala škola ronjenja
4. Spašavanje na vodi
5. 3D olovke
6. Maketarstvo i izrada drvenih predmeta
7. Automatika
8. Škola letenja dronovima
9. Izrada klizačaU navedenim radionicama nastava se održavala u skupinama do 9 učenika, u kojima je bio omogućen individualni pristup i rad, a način rada je bio prilagođen potrebama i interesima pojedine skupine. Učenici su na jednostavan način naučili lemiti elektroničke komponente, te mjeriti napon, struju i otpor na radionici električna mjerenja. Za vrijeme provođenja radionice radioorijentacije i komunikacije, učenici su usvojili osnove rada na radio stanicama i načinu radiokomuniciranja pod nadzorom licenciranog radiooperatera Marijana Rečića, 9A2C. Uz teorijsku nastavu iz radioorijentacije, održano je natjecanje ARG ("Lov na lisicu"), te praktična nastava u realnim uvjetima, gdje su se učenici snalazili i orijentirali u prirodi, koristeći radioprijemnik i odašiljač.

Uz nadzor licenciranog instruktora, trenera ronjenja Tihomira Jalžetića, učenici su upoznali ronilačku opremu i savladavali tehnike ronjenja u bazenu na dah i sa standardnom ronilačkom opremom: kompenzator plovnosti, regulatori, ronilačka maska, disalica, peraje, odijelo, pojas s olovnim utezima i ronilački spremnici zraka. Isto tako, učenici su prošli radionicu spašavanja na vodi unesrećene osobe.

Na 3D radionici, pod mentorstvom profesorice Željka Krizmanić, učenici su izrađivali kreativne 3D modele, pomoću alata 3D olovka. Mentorica je podučila učenika da se 3d olovka se ne razlikuje po principu korištenja od uobičajenih olovaka, međutim 3d olovka koristi plastično punjenje (filament) koji se zagrijava pod visokim temperaturama unutar uređaja i prelazi u tekuće stanje. Prilikom korištenja 3D olovke u dodiru sa zrakom punjenje (filament) se hladi i očvrsne i tako omogućava stvaranja 3D objekata. Učenici su na zabavan način razvijali vlastitu kreativnost stvaranjem 3D objekata i 3D olovka se pokazala za učenike kao funkcionalan i koristan alat.Voditeljica radionice modelarstva, profesorica Željka Krizmanić učenike je upoznala sa strojem Unimat basic 1, pomoću kojeg su prateći nacrte, izrađivali drvene predmete od šperploče, te ih kasnije dodatno obrađivali brušenjem.

Koristeći Arduino razvojnu platformu i Arduino programsko sučelje, na radionici Automatike, pod mentorstvom Danijela Rakića, učenici su uspješno napisali svoj prvi program, prenijeli ga u mikroupravljač, koji je upravljao složenim elektroničkim sklopovima i raznim senzorima.

Iskusni zrakoplovni modelar Filip Glogoški, vodio je radionice izrade klizača i školu letenja dronova, gdje su učenici izradili zrakoplovne modele SIKI-13 i F1N-150 i naučili daljinski upravljati s dronovima.

Domaćin kampa, Gradsko društvo Crvenog Križa Osijek za sve sudionike je održalo prigodno predavanje iz prve pomoći.

Organizatori su kroz razgovor i pozitivne dojmove sa sudionicima kampa došli do zaključka kako postoji potreba za povećanjem broja sudionika kampa. Organizatori do idućeg kampa, pozivaju sve učenike zainteresirane za izvannastavne aktivnosti iz područja tehničke kulture, da se uključe u redovne aktivnosti Centra tehničke kulture Osijek u Domu tehnike.

Organizatori kampa su: Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije i Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka.

Suorganizatori su: Radioklub „Osijek“ i Društvo za podvodne aktivnosti Mursa.
Pokrovitelji kampa su: Osječko-baranjska županija, ZTK OBŽ, ZTK Grada Osijeka, Aeroklub „Osijek“

Tekst i foto: Ante Maras


 Stranica prilagođena ispisu

odrada svih vrsta even...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...
Stambene površine 155 ...
Labrador retriver sten...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:47

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Oblaci iznad grada