Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Zbog najezde komaraca kojoj su izloženi gotovo svi dijelovi Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić uputili su zajednički zahtjev predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva, ministru zaštite okoliša i energetike te ministru poljoprivrede zamolbu za žurnu pomoć u provođenju mjera dezinsekcije komaraca na području cijele Osječko-baranjske županije.

- Od Vlade RH zatražili smo da izdvoji sredstva iz Državnog proračuna kako bi nam pomogla u borbi s najezdom komaraca. Problem komaraca na području naše županije nije od jučer i ne rješava se u vrijeme kada ih je najviše, pa sada možemo poduzeti tek vatrogasne mjere. Komarce moramo tretirati sustavno, planski i svih 365 dana u godini ako želimo smanjiti najezdu u proljeće i ljeto. Zato smo osnovali Povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji gdje ćemo u suradnji sa strukom i akademskom zajednicom prvi put odgovorno sudjelovati u organizaciji provođenja programa kontrole komaraca i uspostavljanja programa u gradovima i općinama - ističe župan Ivan Anušić.

U izradi je tako strateški plan za cjelovitu i sustavnu kontrolu komaraca na cijelom području Osječko-baranjske županije, posebice na poplavnim područjima uz Dravu i Dunav. Cilj je osigurati zajedničko financiranje općina i gradova jer je jedinicama lokalne samouprave najveći problem osigurati potrebna i dostatna sredstva. Strategija će uključivati i edukaciju građana te mjere prevencije kako bi se od letećih napasti zaštitili u svom mikro okruženju.

- Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na sjednici Vlade održanoj u Osijeku iskazao želju za pomoći Osječko-baranjskoj županiji u borbi protiv komaraca, pa je realno očekivati da će na dopis koji smo uputili odgovoriti pozitivno. Vatrogasne mjere koje se provode posljednjih dana imaju kratak efekt, borba protiv komaraca mora biti sustavna jer je narušena kvaliteta življenja svih stanovnika naše županije, komarci utječu i na smanjenje prinosa u stočarstvu, potencijalni su prijenosnici bolesti te izrazito nepovoljno djeluju na našu želju za intenzivnijim razvojem kontinentalnog turizma - zaključuje župan Ivan Anušić.

U dopisu se još ističe da se određena tretiranja komaraca obavljaju samo za područje Grada Osijeka, koji jedini ima planirana, ali nedostatna, proračunska sredstva za tu namjenu, dok su Grad Beli Manastir te općine Antunovac, Bilje, Čepin i Dalj osigurali manje iznose novca za provođenje povremenih tretmana komaraca. Ostalih 36 općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji ne provode nikakve mjere kontrole komaraca na svome području.

Tekst: OBZ.hr
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
06-14-2018 04:03:29 pm :: akoide
Evo župan i gradonačelnik izrijekom kažu da će se odsad raditi po prvi puta odgovorno što će reći da je ovo sve do sada bilo aljkavo i neodgovorno. Također kažu da treba raditi sustavno i planski, što će isto reći da je sve do sada bilo stihijski i neplanski. Koliko se sjećam posve suprotna priča je bila proteklih godina.
Problem komaraca je objektivno težak, pa od ovih mediokriteta na vlasti niti ne očekujem da će ga riješiti. Oni nisu u stanju riješiti niti puno jednostavnije probleme čije se rješenje vidi na prvi pogled, a kamoli ovaj.

Crikvenica: stanovi ...
Štenci labrador ret...
Prodajem, veoma jeftin...
Dvodijelni masažni sto...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:82

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Kod mosta

Propustili ste? Pogledajte!