Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Rastom vodostaja Drave i Dunava razvila su se prva ovosezonska legla komaraca, a kako je riječ o područjima poput Kopačkog rita, na kojima je nemoguće provoditi larvicidne tretmane, prvi komarci “letači” stigli su u Osijek u većem broju.

Tretmani na području samog Grada Osijeka provode se od kraja ožujka, prema rezultatima monitoringa ZZJZ-a, koji upućuju gdje i kada treba izići na teren. U skladu s rezultatima monitoringa, danas, sutra i prekosutra (08.-10. svibnja) provodit će se sveobuhvatni adulticidni tretman komaraca na području Grada Osijeka, posebice na najugroženijim područjima grada. Ukoliko rezultati monitoringa i dalje budu visoki, nastavit će se i idućih dana.

Iako najveći problem stvaraju „poplavni“ komarci, ovim put apeliramo na građane da u svojim dvorištima ne zadržavaju vodu u kojoj se mogu razmnožavati tzv. urbani komarci. I ove godine, rješenje problema biti će u združenom angažmanu Grada i ZZJZ-a.

Od ove godine, u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija, odobren je i projekt „Kontrola komaraca u pograničnom području“, u kojem sudjeluju tri partnera: Zavod za javno zdravlje Sombor (Vodeći partner),Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Fond „Europski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.

Ovim projektom bit će uspostavljen aplikacijski softver o komarcima i bolestima koje prenose komarci (MBD’s) na području Zapadnobačkog okruga i Osječko-baranjske županije. Baza podataka temeljit će se na prikupljenim podacima tijekom monitoringa (podaci o vremenu, lokacijama pronađenih legla komaraca, veličini pronađenih legla komaraca, brojnosti ličinki i dr.). Osim toga, softver će davati upozorenja o mogućoj pojavnosti bolesti koje prenose komarci. Ovim načinom rada moći će se ciljano suzbijati kritične točke legla komaraca s ekološki prihvatljivim preparatima, a grad Osijek i jedinice lokalne samouprave dobit će preporuke kako na najbolji i najefikasniji način trošiti svoja proračunska sredstva.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Dražen Jakabfi/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
05-09-2018 06:09:35 pm :: akoide
Smrt komarcima, sloboda narodu!
05-09-2018 06:23:41 pm :: akoide
Violeta, čini se da će ih ove godine kod tebe "tući" samo projektima i softverom.
Kako vidiš na kraju teksta, ove godine potrošit će proračunska sredstva da utvrde "kako na najbolji i najefikasniji način trošiti svoja proračunska sredstva".

Pišem kvalitetne diplo...
Čamac (plutajuća čeka)...
Vrhunsko muško štene A...
Provedite ugodan odmor...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:82

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Snježna kugla