Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Voditelji inicijative „Studentske diplome jednako vrijede” koju čine sadašnji i budući magistri medicinsko-laboratorijske dijagnostike s Medicinskog fakulteta u Osijeku danas (srijeda) će organizirati prosvjed u Osijeku.

Na prosvjedu će iznijeti alarmantne podatke koji pokazuju zašto je ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovoran za osiguravanje monopola na studentske diplome Farmaceutskog fakulteta u Zagrebu na kojem radi te diskriminaciju studenata Medicinskog fakulteta u Osijeku, uslijed čega stotine budućih i sadašnjih magistara Medicinskog fakulteta nemaju priznatu diplomu magistra medicinsko laboratorijske dijagnostike u Hrvatskoj jer ona nije upisana u Zakon o djelatnostima u zdravstvu.

Radna skupina za pitanja definiranja djelatnosti magistara MLD-a, koju predvodi studentica Medicinskog fakulteta u Osijeku Petra Medač, obraćala se Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu obrazovanja, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika, potpisali su i peticiju, ali bez rezultata. Zbog toga im je javni prosvjed posljednja prilika da senzibiliziraju nadležne i širu javnost o problemu nepriznavanja diploma magistara MLD-a, ali i o sukobu interesa za koji optužuju ministra Kujundžića.

Naime, osječki studenti tvrde da se Kujundžić kao izvanredni profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu i njegovi studenti i magistri medicinske biokemije protive priznavanju magistara medicinsko laboratorijske dijagnostike s Medicinskog fakulteta u Osijeku jer su im konkurencija pri zapošljavanju. Razlog je taj što se kvalifikacije Kujundžićevih studenata ne priznaju u EU-u, dok se kvalifikacije MLD-a priznaju, što znači da se ministrovi studenti mogu zaposliti samo u Hrvatskoj. A on im osigurava tu zapošljivost kroz zakonske propise koji diskriminiraju studente MLD-a. Studenti MLD-a koji se ne mogu zaposliti kod nas, sreću moraju tražiti u inozemstvu jer ih tamo jedino priznaju. Na taj način, tvrde članovi Inicijative, Kujundžić štiti monopolistički položaj svog fakulteta na tržištu rada.

Iz inicijative upozoravaju kako je apsurd to što Hrvatska jedina u EU ne priznaje diplome MLD-a, a istovremeno priznaje diplome MLD-a koje su stečene u bilo kojoj zemlji Europske unije osim u Hrvatskoj. Drugim riječima, svi stranci iz Europske unije s diplomom MLD-a mogu raditi u Hrvatskoj dok hrvatski akademski građani s istom diplomom, čije su školovanje platili naši porezni obveznici, ne mogu raditi u svojoj zemlji.

Stoga, upozoravaju osječki studenti, ne promijeni li se u što skorije vrijeme Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o djelatnostima u zdravstvu, studenti koji završe diplomski studij medicinsko laboratorijske dijagnostike neće moći naći posao u svojoj zemlji te će biti prisiljeni svoju budućnost potražiti izvan Hrvatske.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
04-04-2018 07:07:58 pm :: akoide
Našom medicinom već dugo godina upravlja dr. Kaos. Pošto takav način upravljanja jako odgovara najvećim autoritetima dr. Mediokritetu i dr. Korupciji, to će se u istom smjeru nastaviti i u narednom razdoblju.

Prodajem stence POMERA...
Prekrasna ženka engles...
★☆★ ...
Bernski planinski pas ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:100

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prošlogodišnji snijeg