Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatska je svojom pravnom legislativom osigurala sve standarde zaštite prava nacionalnih manjina i očuvanje njihova kulturnog identiteta, pa tako i njemačke manjine, ali je jednako tako važno da predstavnici mogu sudjelovati i u političkom životu.

Rečeno je to na konferenciji "O položaju njemačkih manjina u srednjoj Europi".

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer istaknuo je kako je tek osamostaljivanjem Hrvatske i uvođenjem demokracije prepoznata povijesna istina i tradicija njemačke manjine, koja je u bivšoj Jugoslaviji desetljećima bila prešućivana i ignorirana.

Hrvatski Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina zasigurno je jedan od najboljih u Europi, ali s obzirom na to da je donesen još 2002. godine, praksa je pokazala mnoge stvari koje bi trebalo unaprijediti, rekao je Tolnauer.

Član Izvršnog odbora Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba Vladimir Ham istaknuo je kako je skup organiziran u Osijeku, gdje danas živi najveći broj Nijemaca. U Hrvatskoj, naime trenutačno živi oko 3000 deklariranih Nijemaca, od čega je najveći broj na području Slavonije i Baranje, negdje oko 1600 .

Putevi njemačkog i većinskog hrvatskog naroda isprepliću se stoljećima i snažno smo utjecali jedni na druge. Ono kratko mračno razdoblje zajedničke povijesti ne smijemo prešućivati, ali ne smije ni zasjeniti ono što je postignuto tijekom prošlih stoljeća, ocijenio je Ham.

Povjerenik njemačke Vlade za pitanja iseljenika i nacionalnih manjina Hartmut Koschyk ocijenio je kako se budućnost manjina treba temeljiti na očuvanju jezika, što će biti jedan od ciljeva buduće suradnje s europskim Vladama i drugim državnim tijelima.

Predsjednik Federalističke unije europskih manjina Lorrant Vincze istaknuo kako je dobrobit manjina u društvu važan čimbenik demokracije i proces koji traži konstantno unapređivanje, uz suradnju većinske i manjinskih zajednica, u čemu je u Hrvatskoj napravljeno puno.

Skup organiziraju Zaklada Konrad Adenauer i Njemačka zajednica - zemaljska udruga podunavskih Švaba u Hrvatskoj, a na njemu se govori o položaju njemačkih nacionalnih manjina u regiji s primjerima iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Rumunjske, te perspektivama prava manjina u Europi.

Tekst: Ksenija Zelenić/Radio Osijek


 Stranica prilagođena ispisu
0981380687-Iznajmljuj...
Iznajmljujemo funkcion...
Djevojke same u stanu!...
PRODAJEM DIGITALNI IN...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:107

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kod Vodenih vrata