Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Kako smo već pisali vezano uz uvođenje poreza na nekretnine od početka iduće godine, Grad Osijek uputio je javni poziv vlasnicima i korisnicima nekretnina na području Grada da dostave podatke o nekretninama i njihovim vlasnicima najkasnije do 30. rujna 2017. godine.

U međuvremenu je premijer Andrej Plenković poručio kako se najavljeni porez na nekretnine ipak neće uvesti 1. siječnja kako je bilo planirano zbog velikog pritiska javnosti, ali je ostalo pitanje što s ispunjavanjem obrazaca koje su lokalne jedinice samouprave zatražile od svojih građana.

Tim povodom oglasila se Porezna uprava priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

Bez obzira na najavu odgode primjene Zakona o lokalnim porezima, u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, podaci o nekretninama i njihovim vlasnicima/korisnicama koji su prikupljeni temeljem upitnika/obrazaca koje su općine i gradovi u proteklom razdoblju dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području, koristit će jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti.

Cilj prikupljanja navedenih podataka je ažuriranje baza podataka jedinica lokalne samouprave budući pojedine općine, odnosno gradovi nemaju ažurirane baze tih podataka, dok određeni broj jedinica lokalne samouprave uopće niti nema baze podataka. Na predmetni problem kontinuirano posljednjih par godina upozorava Državni ured za reviziju koji u svojim izvješćima, odnosno nalazima i preporukama upozorava na propuste koji se odnose na organizaciju i kontrolu naplate prihoda, vođenje računovodstvenih evidencija potraživanja, zakonsku regulativu i baze podataka, te informiranje stanovništva o značaju javnih prihoda, njihovoj namjeni i korištenju.

Ažuriranje baza podataka je posao koje jedinice lokalne samouprave trebaju i nadalje kontinuirano obavljati radi naplate javnih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor. Ažuriranje baza podataka je samo jedna od mjera koje bi jedinice lokalne samouprave trebale provoditi s ciljem potpune i pravodobne naplata prihoda i primitaka iz nadležnosti općina i gradova. To će u konačnici pridonijeti poboljšanju uvjeta života i zadovoljavanju javnih potreba svih stanovnika koji žive na njihovom području.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović, Inga Šimić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
Odgajivacnica britansk...
Tvrtka iz Zagreba tra...
troetažne stalkove za...
Na prodaju stenci SARP...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:64

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kod Vodenih vrata

Propustili ste? Pogledajte!