Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Sredinom srpnja objavljene su konačne rang-liste za upis na preddiplomske, stručne i integrirane studijske programe na visokim učilištima u RH u ljetnom upisnom roku 2017. godine.

Podsjetimo, prijave željenih studija obavljaju se putem internetske platforme postani-student.hr gdje maturanti koji žele postati studenti biraju željeni fakultet. Željene studijske programe rangiraju prema listi prioriteta, prvi oni koji najviše žele studirati, pa tako redom. Kandidat je obvezan upisati onaj studijski program za koji je dobio pravo upisa (upisni broj) nakon formiranja konačnih rang-lista. Kandidat je također obvezan s liste prioriteta obrisati one prijavljene studijske programe koje nema namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa.

Problemi nastaju kod onih kandidata koji su prijavili neke programe koje ne žele studirati i ne žele ih upisati, ali su ih prijavili zbog straha da neće nigdje drugdje upasti. Naime, ako nisu prije objave konačnih rang-lista odjavili studijski program na kojemu ne namjeravaju studirati, a objavom konačnih rang-lista ostvare pravo upisa toga studijskog programa i ne upišu ga, visoko učilište može im zaračunati tzv. oportunitetne troškove nastale zbog nepopunjenoga upisnog mjesta u iznosu ne manjem od jedne godišnje školarine, koja iznosi od 2.000 kn do 50.000 kuna, ovisno o studijskome programu.

Podsjetimo, za razliku od prijašnjih vremena kada su se liste pomicale ukoliko netko odustane od studija pa ste na fakultet mogli „upasti“ čak i ako ste bili ispod crte, kod današnjeg sustava nema pomicanja rang lista, već u slučaju da se neko s liste ne upiše, ta mjesta ostaju za jesenski upisni rok. Dakle, dodjelom upisnog broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program, u suprotnom mu visoko učilište ima pravo zaračunati oportunitetne troškove.

A u Osijeku je to napravio Filozofski fakultet gdje je nakon ljetnog upisnog roka ostalo pet praznih mjesta kandidata koji su ostvarili pravo upisa na neki studijski program toga fakulteta ali ga nisu upisali. Stoga je Filozofski fakultet poslao obavijest kandidatima koji se nisu upisali da podmire oportunitetne troškove u visini pune jednogodišnje školarine, u iznosu od 5.500 kuna.

Hoće li Filozofski doista uspjeti naplatiti oportunitetne troškove, ostaje za vidjeti. Naime, ova odredba nije ništa novo, ona postoji otkako se prešlo na novi sustav rangiranja, ali malo je koji fakultet doista posegnuo za njom.

Zato je važno još jednom pozvati buduće studente da odjave sve one prijave koje su napravili za studije koje ne žele studirati, a ono što žele studirati neka pažljivo poslože po rednim brojevima tako da na prvom mjestu bude onaj koji najviše žele upisati. Tako si mogu uštedjeti dodatne nepotrebne troškove.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
Stenci americke akite,...
Na prodaju kuća u Veli...
Ikona Sveti Nikola, di...
Kupujem original toner...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:129

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Jug II