Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka (CNZD) i Centar za sigurniji internet (CSI) uputili su javni apel svim roditeljima, djedovima, bakama i ostaloj rodbini da slike svoje male djece koja uživaju u ljetu ne dijele po društvenim mrežama i sličnim digitalnim medijima.

Riječ je o jednoj od niza akcija koje ova udruga već godinama provodi kako bi osvijestili javnost na jedan od velikih problema koji su moderne tehnologije donijele – zloupotreba prava na privatnost, a posebice djece.

Iako su stranice poput Facebooka i Instagrama danas već postale dio obiteljskog života, mnogi roditelji još uvijek nisu svjesni opasnosti koje objavljivanje fotografija svoje djece ili otvaranje profila na društvenim mrežama za svoju djecu mogu prouzročiti.

Objavljivanje osobnih podataka o djeci na internetu i društvenim mrežama poput imena i fotografija djece, imena škole ili vrtića u koji djeca idu, mjesta gdje slave rođendane i slično predstavlja otvoren poziv potencijalnim predatorima - pedofilima, otmičarima, ucjenjivačima i sličnim osobama što može dovesti do opasnih pa i tragičnih situacija.

Osim toga, djecu treba upozoriti na odgovorno ponašanje na Internetu, npr. da nikada ne prihvaćaju prijateljstva na Facebooku s osobama koje ne poznaju te pogotovo da s takvima razmjenjuju osobne podatke koji u rukama krivih osoba mogu postati sredstvo za ucjenjivanje i prijetnju. Kultura ponašanja na društvenim mrežama također znači upozoriti djecu da ne objavljuju tuđe osobne podatke bez pristanka tih osoba.

A koliko je taj problem uzeo maha svjedoče i sve veće i sveobuhvatnije akcije Europola koji je nedavno u suradnji s MUP-om pokrenuo kampanju „Say No!“ čiji je cilj upozoravanje djece i roditelja na problem iznude i ucjene djece putem Interneta. Iako je posljednjih nekoliko godina ova vrsta iskorištavanja djece uvelike porasla, u većini slučajeva ostaje neprijavljena.

Dakle, roditelji se upozoravaju da pripaze s objavljivanjem fotografija svoje djece dok se kupaju u moru ili sunčaju na plaži jer takve lijepe uspomene s odmora mogu prouzročiti velike probleme. „Možemo predložiti da počnete opet koristiti i foto album (stvarni, ne virtualni)“, savjetuju u CNZD-u.

Za svaki ovakav vid zloupotrebe uvijek se možete anonimno obratiti na telefon 0800 606 606, a svakako ovakve slučajeve trebate prijaviti i policiji!

Dodatne informacije možete dobiti na službenoj stranici CSI-a.

Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Strunjace: dimenzije 1...
Stenci MALTEZERA od ma...
★☆★ ...
ISKORISTITE NOVE POGOD...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:95

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kod Vodenih vrata

Propustili ste? Pogledajte!