Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić je najavio novi projekt - vodeni tramvaj u Osijeku na rijeci Dravi.

Riječ je o projektu koji će se realizirati po uzoru na budimpeštanski vodeni tramvaj koji prometuje Dunavom. Projekt podrazumijeva prijevoz plovilima Dravom cijelom dužinom grada s tim da se plovila zaustavljaju na postajama (ima ih ukupno devet) na obje obale.

Vodeni tramvaj može funkcionirati kao organizacijska jedinica GPP-a ili u sklopu javno-privatnog partnerstva najprije u užoj zoni, a zatim će postati linija kojom će se, na najbrži mogući način, povezati Donji i Gornji grad, a sve u sustavu zdravog i čistog okoliša.

Plan projekta je napravljen. Osnova je javno gradsko plovilo, budući da se Dravom (izuzev kompe ili privatnih plovila građana) organizirano ne mogu voziti građani i turisti. Vodeni bi tramvaj prometovao unakrsno između lijeve i desne obale Drave. Početno bi pristanište bilo uzvodno – na Zelenom polju, pa bi onda tramvaj prešao na lijevu obalu, zatim na donjogradski Trg Nikole Tesle (desna obala), potom bi išao na lijevu stranu s pristaništem kod plaže Željo. Sljedeća bi stanica bila desna obala –Tranzit. Zatim na lijevoj obali Kopika, na desnoj Galija, te završno na lijevoj obali ZOO vrt. Potez dionice je 9 kilometara, a uzvodno bi, prema procjenama i ovisno o vodostaju, plovidba trajala oko sat vremena.

Planirano je prometovanje jednog plovila svakih sat vremena, uz zimski i ljetni režim plovidbe. Plovilo će biti na bazi 50 putnika, a planirana je nabavka dva vozila koja će se svakih sat vremena kretati uzvodno i nizvodno. Vrijednost projekta je procijenjena na tri milijuna kuna, a plan je prijaviti projekt na EU fondove kako bi najveći dio sredstava bio pribavljen preko njih.

Za sada je to samo ideja, ali zanimljiva ideja za koju se nadamo da će se brzo realizirati jer bi time Osijek dobio još jedan autohtoni brend i potencijalnu turističku atrakciju.

A ne smijemo zanemariti ni činjenicu da je Osijek bio prvi grad u Hrvatskoj koji je 1884. godine uveo tramvaj, u početku na konjsku spregu, pa je nekako prikladno da bude i prvi grad koji će uvesti vodeni tramvaj...

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivan Vrkić


 Stranica prilagođena ispisu
07-12-2017 06:45:26 am :: morgan
ovo je samo vrlo dokona osoba mogla osmisliti....koja je tu ekonomska isplativost?atrakcija koja će to biti 3 dana i nakon toga zaboravljena....danas kad ljudi parkiraju na sam ulaz trgovina/ustanova/institucija je vrlo naivno vjerovati da će netko iz DG potegnuti Dravom do Županije ili neke trgovine.
vjerujem da postoji puno hitnijih i gradjanima ovog grada potrebnijih stvri samo ih treba pitati i poslušati...
al zašto stati na tramvaju? što ne bi i podmornice uveli?
Re: Vodeni tramvaj u Osijeku - prvi u Hrvatskoj!
07-13-2017 10:19:41 am :: deoksiriboza
Živio nam gradonačelnik !!!
Fenomenalna vijest za sve koji žele i vole živjeti u ovom gradu .
Kada smo u nekon davnom stoljeću prvi uveli kopneni tramvaj , zašto ne bismo bili i prvi sa vodenim ?
pogotovo što je puno argumenata u korist tome.
Sjednete sa djecom (unučićima ) na (zapostavljenoj ) istočnoj periferiji grada na plovilo , pa uz svježinu vodenu do prekrasnog pjeskovitog raja kupališnog kod želje .
nakon kupanja nastavak do zoo vrta u predvečerje . i povratak kući na periferiju uvečer. a sve to bez smoga , žege , gužve .
još kada to pokriva butra , divota prava .
iskreno se nadam da ću doživjeti realizaciju projekta .
na struci je odgovoran posao , jer znamo da nam je Drava zimi zavijena u maglu , sa santama leda ili totalno okovana ledom , vodostaj promjenjiv kao vjetar .
ali držim palčeve u zrak za ovo , i blagoslivljam sve koji tome pridonesu !
hvala
Re: Vodeni tramvaj u Osijeku - prvi u Hrvatskoj!
07-14-2017 07:23:38 am :: KRIZOGON
POZDRAVLJAM i podržavam slične ideje
i sam sam se pitao zašto poput spomenute Budimpešte ne koristimo svoju rijeku
zašto nemamo ture po rijeci primjerice do ušća ili uzvodno dokle je moguće na sprudove pješćane ili slično
NA JEDNOM MJESTU PONUD...
potpuna odrada svadben...
na području Slavonije ...
Francuski buldozi, 3 m...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:59

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Puteljak