Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Čitanje djeci izuzetno je važno u svim životnim dobima jer garantira kvalitetno i ugodno provedeno zajedničko vrijeme u kojemu djeci pomažemo povezati sliku i njezino značenje, djeca povezuju ono što čuju vide i pročitaju.

Koristeći kvalitetnu slikovnicu ili knjigu za djecu pomažemo djeci da prošire svoja znanja, povećaju rječnik i saznanja općenito.. Djeci mogu čitati roditelji, bake, djedovi jednako kao i starija djeca iz obitelji, stvarajući pri tome neki svoj poseban odnos bliskosti, putovanja u nove spoznaje, nove svjetove i bogatiju budućnost.

Vrlo često pročitane knjige i teme pročitanoga vode novim razgovorima i proširivanju djetetova vidokruga. Nakon što djeca nauče komunicirati, cilj nam je pomoći im odabrati kvalitetnu i dobru knjigu. Knjigu iz koje će naučiti prepoznavati neke kvalitetne ljudske osobine, iz koje će naučiti kako se ponašati u pojedinoj situaciji, knjige iz kojih će naučiti kako se suočiti sa različitim situacijama, strahovima, nemirima i radostima. O svemu pročitanom važno je s djetetom prokomentirati, situaciju prenijeti u osobno iskustvo…

Izvrsno je odabrati priče koje opisuju događaje slične onima u Vašoj obitelji ili okolini. U knjizi Gerlinde Ortner Bajke koje pomažu djeci, Mozaik knjige iz Zagreba susrećemo priče koje pomažu djeci protiv straha i agresivnoga ponašanja primjerenih za čitanje djeci od 3 do 7 godina, a sadrže i sve preporuke o tome što trebate znati kada ih čitate djeci. U ovoj su zbirci sabrane priče protiv straha i agresivnoga ponašanja djece. Među njima su i one koje govore o tome kada dijete ne želi poći na spavanje, kada se boji pasa, kada je neuredno, kako dijete suočiti sa smrću bliske osobe i mnoge druge. Ove terapijske priče za djecu i odrasle nastale su temeljem dugogodišnjega rada autorice s djecom s poremećajem u ponašanju. U ovoj knjizi roditelji jednako mogu naći smjernice za odgoj djeteta i na taj način izbjeći pogreške u odgoju i preduhitriti pogreške u ponašanju. U svakome razdoblju razvoja dijete se mijenja, a roditelji moraju svoje ponašanje prilagoditi tome razvoju. Knjiga donosi i velik broj primjera kako reagirati u pojedinim situacijama odrastanja.

Priče "O dobru priče" o zlu zagrebačke Školske knjige jest knjiga – priručnik za razvijanje moralnoga prosuđivanja djece. Priče za ovu knjigu izabrala je Dubravka Težak, a stručno-psihološku analizu pripremila je Mira Čudina-Obradović. Razumiju li djeca dobro i zlo i razlikuju li dobro od zla, vrlo je važno za njegov razvoj. Izuzetno je bitno potaknuti razvoj savjesti, moralnoga ponašanja i moralnoga prosuđivanja, a samim time djeca uče napraviti pravi izbor između dobra i zla. Knjiga priča koncipirana je tako da obuhvaća razvoj od najranije dobi, pa sve do adolescenata, uključujući moguće probleme u odrastanju po dobi. Čitanjem ovih priča djeci, davanjem primjera i pouka o pojedinoj temi (čistoća, urednost, pristojnost, razumijevanje i suosjećanje, poštenje, plemenitost…), možemo utjecati na formiranje pravilnoga odgoja i prosuđivanja naših najmlađih.

Teme priča sadržanih u ovoj knjizi vrlo su različite i sa sigurnošću u njima možemo pronaći primjer dobre priče za svakoga pojedinca. Čarobne svjetiljke sljedeća je knjiga koju predstavljamo u izdanju zagrebačke Planetopije. Zbirka je to priča koje ćete, čitajući svojem djetetu, kod njega potaknuti mir, povjerenje i kreativnost. Ova je knjiga namijenjena djeci u dobi od četiri do osam godina, a sadrži dvadeset meditacija koje se temelje na pripovijedanju. Potaknuti dijete da meditira, ne zvuči baš vjerojatno, ali ova knjiga predstavljena maštovito i na privlačan način smiruje djecu, ublažava im tjeskobu, izgrađuje samopoštovanje, potiče maštu i uči ih da je tišina nešto vrijedno. Na početku svake priče dijete uzima čarobnu svjetiljku i kreće u svijet mašte te samim time potiče dijete na opisivanje ilustracija priča i naposlijetku da aktivno sudjeluje u samoj priči. Takvim načinom svome djetetu pomažemo da se razvije u sretno dijete koja zna osloboditi svoju bezgraničnu kreativnost.

Vrlo koristan i popularan naslov koji vam predstavljamo jest Safari duha Ane Bučević u izdanju Harfe iz Splita. To je knjiga o mudrosti odgoja koja je do sada već doživjela brojna izdanja. Ovo je jedna od knjiga koja nam može promijeniti život, ukoliko iz njih odlučimo koristiti mudre izreke i spoznaje. Knjiga je zamišljena tako da nakon što je pročitate, više ništa ne bude isto jer govori o mudrosti odgoja na potpuno drugačiji način od očekivanoga. Odnos između Vas i Vašega djeteta doista će se promijeniti jer ćete u ovoj knjizi naći odgovore na mnoga pitanja koja si postavljate kao roditelj. Priče koje donosi vrlo su poticajne, poučne i otvaraju neke važne teme za odgoj o zahvalnosti, optimizmu, ustrajnosti, poštovanju, dosljednosti, prijateljstvu… Ovo je knjiga koju ćete poželjeti pročitati puno puta u životu kada se nađete u izazovnim situacijama. Safari duha Nade Bučević u izdanju splitske Harfe, knjiga je priča za buđenje mudrosti. Meditativne priče imaju pozitivan učinak na emocionalni, mentalni i intelektualni razvoj djeteta. Čitajući ovu knjigu djetetu pomoći ćete mu u jačanju pamćenja, koncentracije i pažnje, naučiti ga razvijanju dobrih odnosa s obitelji i prijateljima, kontroli negativnih misli, ali i razvoju suosjećanja. Ova knjiga ima isti naslov, kao i knjiga o odgoju autoričine sestre blizanke koja već godinama plijeni pažnju čitatelja, a s obzirom da je ova namijenjena prvenstveno djeci, vjerujem da će doživjeti sličnu popularnost. Svatko od nas zaslužuje sreću i unutarnji mir, a čitajući ove knjige na najboljem smo putu da ih pronađemo.Tekst i foto; Sanja Zavođa, dipl. knjižničarka

Nagradna igra
Portal Osijek031.com i GISKO poklanjaju knjigu Tajna / Dubravka Pađen Farkaš vjernim korisnicima portala.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031 i GISKO mi poklanjaju knjigu; Tajna!"
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]


Nagradna igra je završena, a sretna dobitnica je:
Monika Arambašić

Dobitnica će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!


 Stranica prilagođena ispisu

Komadić Raja na Zemlji...
Na prodaju vrhunsko št...
Na prodaju stenci BOST...
Novi brod dvostruke op...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:65

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Ranojutarnja razbibriga

Propustili ste? Pogledajte!