Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vlada RH je na posljednjoj sjednici usvojila dva zakona koji se odnose na područje gospodarenja otpadom - Uredbu o komunalnom otpadu i Odluku o implementaciji Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2022..

Uredbom o komunalnom otpadu regulira se način pružanja javne usluge gospodarenja otpadom i njegove naplate te će omogućiti uspostavu kvalitetnog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada u gradovima i općinama.

Neki hrvatski gradovi već sada naplaćuju odvoz otpada po količini što je u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. Ovom uredbom ujednačujemo praksu. Naplata po količini obavezna je za sve jedinice lokalne samouprave“ – rekao je državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg.

Šiljeg je naglasio kako Uredba potiče odvojeno sakupljanje otpada i smanjenje količine odloženog otpada na odlagalištu na način da će osim putem reciklažnih dvorišta i spremnika na javnim površinama građani moći odvajati otpad već i na svom kućnom pragu. Uvodi se i poticajna naknada koja potiče općine i gradove na povećanje odvojenog sakupljanja otpada, odnosno smanjenje količina odloženog otpada. Cilj Uredbe je do 2020. godine odvajati 50% komunalnog otpada, a trenutno se odvaja u prosjeku oko 24%.

Osijek je među gradovima koji su daleko došli po pitanju odvojenog prikupljanja otpada, a nova Vladina Uredba komunalnoj tvrtki Unikom daje dosta prostora za napredak. Naime, Uredbom se propisuje da će svatko plaćati onoliko koliko miješanog komunalnog otpada preda na zbrinjavanje, što ostavlja prostor za definiranje novih cijena usluge. Konkretno, u Unikomu se već dulje vrijeme razmišlja o povećanju računa za one građane koji ne sudjeluju u sustavu odvajanja otpada na kućnom pragu (kroz plave i žute kante, kante za biorazgradivi otpad itd.), dok bi s druge strane građanima koji to čine računi ostali isti. Vladina uredba, kada bude usvojena u Saboru, omogućit će takav pristup.Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Rad od kuće Tražite l...
Studentkinje zaposlene...
Podgorica renta apartm...
Prvi vlasnik nove gume...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:145

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Jug II