Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U petak je na sjednici Vlade usvojen Prijedlog Zakona o zaštiti životinja koji je upućen u Hrvatski sabor na usvajanje.

Najveća novost u odnosu na postojeći zakon je zabrana usmrćivanja napuštenih životinja te osnivanje no kill skloništa kapaciteta najmanje 50 mjesta u svakoj županiji. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je da u Hrvatskoj imamo 21 sklonište za napuštene životinje, a od toga je samo šest no kill skloništa. Novim zakonom sva će skloništa u Hrvatskoj od sada biti no kill skloništa, odnosno nijedno neće usmrćivati pse nakon 60 dana već će životinje u skloništu ostati do udomljenja. Tolušić je dodao kako u svakoj županiji već postoji sklonište, osim u njih tri, te očekuje da će stupanjem na snagu ovog zakona i te preostale tri županije izgraditi skloništa. Osnivanje i rad skloništa financirat će jedinice lokalne samouprave.

Prijedlogom zakona o zaštiti životinja povećava se razina dobrobiti životinja kada je riječ o njihovom posjedovanju i korištenju. Novim zakonom propisuje se sljedeće:
- zabrana neodgovarajućih postupanja prema životinjama: npr. bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima i cirkusima i sl.;
- zaštita kućnih ljubimaca tijekom njihovog uzgoja, držanja, prometa i prodaje;
- kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca – na području na kojem se utvrdi veliki broj napuštenih pasa ministar poljoprivrede određuje način i financiranje kontrole razmnožavanja napuštenih pasa;
- evidentiranje vlasnika kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji s manje od tri rasplodne ženke iste vrste životinja, radi praćenja prometa i dobrobiti životinja.
Novi Zakon također će sankcionirati spolni odnos čovjeka i životinje.

Ministar Tolušić je najavio i detaljnije kontrole provedbe obveznog mikročipiranja pasa koju će provoditi komunalni redari te aktivnije sudjelovanje lokalnih zajednica u provedbi Zakona koji sadrži i brojne druge odredbe koje se odnose na preventivu, sprečavanje napuštanja životinja, provođenje programa kastracija te aktivno oglašavanje i udomljavanje.

Aktivisti udruge Prijatelji životinja izglasavanje u Vladi dočekali su ispred zgrade na Markovu trgu. Transparentima su ukazali na pozitivne odredbe novog zakona koje je trebalo podržati. Inače, Ministarstvo poljoprivrede uvažilo je više od 1.000 komentara na javnoj raspravi o ovom Prijedlogu Zakona.

Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Za zaigrane i maštovit...
Opis u stanu sto se na...
Apartman Wish u Podgor...
APARTMAN 2+1 slobodno ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:103

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kod Vodenih vrata

Propustili ste? Pogledajte!