Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vlada je jučer na sjednici usvojila Izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se povećava rodiljna naknada i za zaposlene i za nezaposlene roditelje.

Izmjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za drugih šest mjeseci. Zaposlenim roditeljima rodiljna naknada bi se novim zakonom za drugih šest mjeseci povećala s dosadašnjih 2.660 na 3.991 kunu, a nezaposlenim i zaposlenim roditeljima koji ne zadovoljavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja (12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima) s 1.663 kune na 2.328 kuna.

Mjera se odnosi i na one roditelje koji su već na rodiljnom. Ako je majka, primjerice, 11 mjeseci na porodiljnom, moći će ostvariti veću naknadu za onaj posljednji mjesec.

Naknada roditeljima koji imaju pravo na roditeljski dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine života djeteta povećava se s 1.663 kune na 2.328,20 kuna.

Povećava se i naknada za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju i to s 2.161 kune na 2.328 kuna te za rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta s 1.663 na 2.328,20 kuna.

Za primjenu zakona u proračunu za ovu godinu osigurano je 156,6 milijuna kuna, u idućoj godini 313,2 milijuna kuna i u 2019. godini 346,5 milijuna kuna.

Ministrica Nada Murganić izjavila je kako će Zakon stupiti na snagu 1. srpnja ove godine. Predloženim izmjenama cilj je potaknuti demografsku obnovu i razvoj Hrvatske te dodatno potaknuti korištenje roditeljskog dopusta od strane oba roditelja.

Vlada je zakon odmah uputila u saborsku proceduru. To što se ova mjera donosi tek dva dana uoči lokalnih izbora, naravno, čista je koincidencija...

Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Izdavač. Hamlyn 1981. ...
Minijaturna cistokrvna...
Na prodaju cistokrvni ...
★☆★ ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:87

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Puteljak