Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Prigodno na Međunarodni dan obitelji kandidat za župana Osječko-baranjske županije Ivan Anušić predstavio je Akcijski plan demografske obnove koji je jedan od najvažnijih odrednica njegovog izbornog programa.

Činjenica je da smo u nečemu prvi kao županija, no nažalost, riječ je o prirodnom padu stanovništva!“ – kazao je Anušić na konferenciji za medije održanoj na osječkom Trgu slobode.

Prvi je naglas o tome progovorio prije nekoliko mjeseci Stjepan Šterc, poznati hrvatski demograf koji je proveo istraživanje o demografskoj slici Hrvatske. Rekao je ako se ne pokrene demografska revitalizacija Hrvatska bi za deset godina mogla imati svega 3 milijuna stanovnika, a takva bi situacija destabilizirala osnovne sustave u zemlji kao što su sustav radne snage te mirovinski, zdravstveni, obrazovni i financijski sustav države.

Naš Akcijski plan demografske obnove uključuje Paket mjera za mlade od 40 milijuna kuna u razdoblju od 2017. do 2021. godine koji se odnosi na jačanje i podizanje svih sektora gospodarstva. Time bi potaknuli start up mlade poduzetničke ideje, osigurali potpore za samozapošljavanje mladih poduzetnika te potpore za mlade poljoprivrednike. Svakako ćemo povećati i dar za novorođeno dijete te ponuditi pomoć u stambenom zbrinjavanju obitelji kroz poticajnu stanogradnju u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave.“ – rekao je predstavljajući plan demografske obnove Anušić.

Prirodni prirast u OBŽ iznosi -1600 i prema tim je podacima županija s najvećim demografskim padom, rezultat je to pada nataliteta, porasta mortaliteta te velikog broja iseljenika u zapadnoeuropske zemlje. Stopa vitalnog indeksa koja označava broj živorođenih na 100 umrlih u OBŽ iznosi 62,1 i uistinu je poražavajuća, a HDZ je u svom izbornom programu predvidio niz mjera kojima će potaknuti demografski oporavak Slavonije i Baranje.

Anušić je također istaknuo kako je iznimno važno ujednačiti mogućnosti i dostupnost vrtića, osnovnih i srednjih škola svim stanovnicima Osječko-baranjske županije na čemu će intenzivno raditi preuzme li funkciju župana na lokalnim izborima.

Mi smo u Općini Antunovac otpočetka osluškivali potrebe naših stanovnika, otvorili smo dječji vrtić, a od ove godine imamo i jasličku skupinu koja je puna. Princip rada je jednostavan i samo ga treba preslikati na druga naselja i gradove naše županije. Općina Antunovac ima prirodni prirast u županiji koja je predvodnica demografskog sloma Hrvatske, što dovoljno govori o tome da imamo znanje i viziju kako vratiti život i u Osječko-baranjsku županiju.“ – zaključio je Anušić.[Sponzorirani članak]


 Stranica prilagođena ispisu
SVE BANKE U HRVATSKOJ ...
Labrador retriver sten...
POGLEDAJ MOJE TIJELO I...
★☆★ ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:197

Registrirani online (2): Daystrom, Redakcija 031


Objektiv031

Kod Vodenih vrata