Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Suradnja Osječko-baranjske županije i Klastera poljomehanizacije traje duži niz godina. Kao i proteklih, tako je i ove godine Županija kroz svoj sustav javnih potpora osigurala sredstava za sufinanciranje odlaska naših proizvođača poljomehanizacije, komunalne i tehničke opreme, radnih strojeva priključaka i komponenti, na najveći svjetski sajam ovakvih proizvoda Agritehnica u njemačkom gradu Hannoveru. Bio je to povod, uz ostale aktualnosti iz ovog sektora, za radni sastanak župana dr. sc. Vladimira Šišljagića i direktora Klastera poljomehanizacije d.o.o. mr. sc. Željka Erkapića i predstavnika dviju tvrtki iz Klastera – Hinka Rulofsa iz osječkog Eurometala i Vladimira Bestvine, vlasnika Pecke d.o.o. iz Markovca Našičkog.

Od njihova osnutka prije deset godina postali smo partner Klastera. Ovo je jedan u nizu poduzetničkih projekata kojima Županija redovno podupire gospodarske aktivnosti u cilju jačanja proizvodnje i konkurentnosti, povećanja zaposlenosti i pozicioniranja na tržištu poljomehanizacije. Opravdanost dobre suradnje potvrđuje i činjenica da 70 % do 80 % ovih proizvoda se plasira na inozemna tržišta i stalna je potreba za novom radnom snagom. Nedostaje kvalificiranih i obrazovanih djelatnika za specifična zanimanja u njihovoj proizvodnji. U tom dijelu ćemo pokušat realizirat program dodatne edukacije odnosno prekvalifikacije nezaposlenih osoba poštujući standarde i certifikate koji su nužni kod određene vrste izobrazbe, rekao je župan Šišljagić.

Direktor Erkapić posebno se zahvalio na ovoj suradnji istaknuvši da je do danas Županija sufinancirala njihove projekte u iznosu od preko 400 tisuća kuna, pogotovo u dijelu pozicioniranja te brendiranja i prodaje proizvoda na stranim tržištima. Nažalost, njihov rad nije valoriziran s državne razine. Primjerice, Vlada Republike Hrvatske odnosno nadležno ministarstvo već tri godine nije objavilo natječaj za potporu klasterima iako za to postoje sredstva u fondovima Europske unije koja ostaju neiskorištena. S druge strane, postoji neusklađenost između pojedinih ministarstava. Ministarstvo poljoprivrede čak niti nema saznanja o proizvodima koje mi proizvodimo, pa pored naših domaćih traktora, sufinanciraju uvoz polovnih traktora iz inozemstva našim OPG-ovima do iznosa od 15 tisuća eura, rekao je Erkapić.

Klaster poljomehanizacije d.o.o. okuplja najrelevantnije proizvođače poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj. Ideja za osnivanje ovog Klastera dolazi upravo s područja Osječko-baranjske županije. Osam je osnivača, a preko 20 članica. Proizvodnju uglavnom izvoze, a posluju sa zemljama Europske unije i sjeverne Afrike. Otvorenog je tipa za daljnje pridruživanje s ciljem implementacije inovativnih rješenja, ulaganja u istraživanje i razvoj u proizvodnji te jačanje konkurentnosti. U svome radu povezuju proizvođače, znanstvene i potporne institucije kao i tijela lokalne i državne uprave. Dva puta (2011. i 2015.) je proglašen najuspješnijim klasterom u Hrvatskoj od strane Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, a njen direktor mr. sc. Željko Erkapić najmenađerom.

Pored brojnih priznanja prošli mjesec je ovaj Klaster izabran za "Najbolji klaster u jugoistočnoj Europi" na specijaliziranoj konferenciji za ovakav oblik udruženog poduzetničkog djelovanja.

 Stranica prilagođena ispisu
Potrebni saradnici za ...
Oglasavamo novo leglo ...
Iznajmljujem dvosoban ...
Cavalier King Charles ...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:44

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Sreća

Propustili ste? Pogledajte!