Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Predstavnici Grada i tvrke Unikom danas su posjetili osječko stambeno naselje Sjenjak gdje su stanarima zgrade na kućnom broju 115 podijelili kompost i sadnice jaglaca.

Rad se o zgradi koja je prikupila najviše biootpada tijekom 2016. godine, za vrijeme provedbe početne faze projekta REGION2SUSTAIN koji je namijenjen prikupljanju biorazgradivog otpada - ostataka voća, povrća i kućnog bilja, odnosno neprerađenih bioostataka iz kuhinje.

Sakupljanje bio otpada je daleko zahtjevnije od plastike, papira ili stakla. Unikom se odlučio za model koji je jedinstven u Hrvatskoj, a to je da se u naseljima Sjenjak, Ljudevita Posavskog i Vijenac Petrove gore podijeli ukupno 3.450 posuda volumena 16 litara koje je dobio svaki stan. Te se male kućne kante potom prazne u velike smeđe kante smještene u prizemljima zgrada koje Unikom jednom tjedno odvozi i odlaže na svojoj kompostani.

Nakon prvih godinu dana provedbe projekta, djelatnici Unikoma najvrijednijoj zgradi donijeli su finalni proizvod – kompost upakiran u vrećice od 10 litara. Svaki stan u zgradi osim komposta dobio je i po dva jaglaca za ukrašavanje fasade zgrade.

Nakon Sjenjaka, kompostne vrećice dijelit će se i u naselju Ljudevita Posavskog i Petrove Gore zgradama koje su bile najaktivnije do sada. Program će se nastaviti i proširiti i na druge dijelove grada kako se cijeli sustav bude razvijao s ciljem da svako domaćinstvo dobije dio komposta s kompostane.

Inače, prošle godine Unikom je za šest mjeseci zbrinuo oko 1.800 tona bio otpada na kompostani, a ove godine očekuju zbrinjavanje do 4.000 tone otpada.

Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Spavaća soba crni viso...
Pufne Štenci Nemačkog ...
Riješi se briga, zaobi...
NA JEDNOM MJESTU PONUD...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:95

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Oblaci