Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Osijek (HDLU Osijek), kao krovna strukovna udruga likovnih stvaratelja Grada Osijeka i njemu gravitirajuće regije, reagirao je na izjave gradonačelnika povodom nedavne dodjele u najam ulaznog prostora Galerije Kazamat političkoj stranci (Hrvatskim laburistima).

Naime, na 32. sjednici Gradskog vijeća Osijeka održanoj 10. veljače, vijećnik Miroslav Vanek obratio se gradonačelniku Ivici Vrkiću reagirajući na postupak kojim je Grad nedavno natječajem dodijelio u najam ulazni prostor Galerije Kazamat laburistima.

U HDLU smatraju da je u svom odgovoru na sjednici gradonačelnik iznio nekoliko netočnosti i neistina te su odlučili demantirati njegove izjave. Tekst demantija donosimo u cijelosti:

„Gradonačelnik Ivan Vrkić u odgovoru vijećniku Vaneku izjavljuje: „… da tamo postoje neka stečena stanja, da su se dogodile nekakve promjene…“ Nije nam jasno na što konkretno gradonačelnik aludira, ako ne na promjene od strane Grada Osijeka, donesene bez naše suglasnosti. One podrazumijevaju iznajmljivanje Multimedijalne radionice koja je bila u sklopu Galerije Kazamat udruzi koja se bavi rekreativno-sportskim aktivnostima te iznajmljivanju ulaznog prostora Galerije Kazamat Hrvatskim laburistima – možebit za nekakvu kulturnu djelatnost!?

U nastavku gradonačelnik za članove HDLU-a Osijek koristi izraz „ti neki ljudi, koji se sada predstavljaju pravednicima u kulturi…“ - napominjemo da se radi o članstvu HDLU Osijek, sa svojim upravnim tijelima, skupštinom i statutom. Nadalje on govori o izbacivanju „nekih ljudi“ koristeći množinu, i o preuzimanju nekakvog prostora, sugerirajući da postoje nekakve strane u sukobu oko prostora, u kome bi on navodno trebao presuđivati. Istina je da je na redovnoj skupštini HDLU-a Osijek prije nepune 2 godine iz članstva glasanjem isključen jedan pojedinac (jedinstven slučaj u nekoliko desetljeća), koji je nizom postupaka kršio Statut HDLU Osijek, čime je izgubio pravo na korištenje ateljea dobivenog putem članstva. Napominjemo kako je u to epizodu do pojedinosti bilo upućeno nekoliko predstavnika Grada. Dakle, dimnom zavjesom od imaginarnog problema gradonačelnik je izbjegao (od)govoriti o stvarnom problemu.

Dakle, „ti neki ljudi, koji se sada predstavljaju pravednicima u kulturi…“ – kako nas gradonačelnik naziva – članovi su udruge čiji korijeni organiziranoga djelovanja sežu gotovo stoljeće unazad. Stručnost i kompetentnost članova je neupitna što potvrđuje činjenica da je 99% od naših osamdesetak članova akademski obrazovano, da su neki od njih sveučilišni profesori na umjetničkim akademijama, nemali broj njih su nastavnici u školama i kao takvi aktivno sudjeluju u kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske. Mnogi naši članovi višestruko su nagrađivani umjetnici na najvažnijim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Ne treba zaboraviti ni ulogu HDLU-a Osijek kao jedine strukovne udruge u istočnom dijelu Hrvatske s ovlastima odlučivanja o tome koji će izložbeni prostori i ustanove u kulturi na području cijele Slavonije imati Status uvaženih i relevantnih galerijskih prostora u Republici Hrvatskoj. Izlaganjem u toj kategoriji prostora umjetnici su stjecali pravo postati članovi Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, odnosno umjetnički profesionalci.

Pristanemo li i na to da se radi o gradonačelnikovoj neupućenosti i neznanju, možemo se upitati zašto se nije odazvao ni na jedan sastanak od ukupno četiri zatražena koji smo službeno zatražili nakon davanja u najam ulaznog prostora u Galeriju Kazamat?

U nastavku gospodin gradonačelnik kaže i sljedeće: „… napravit ćemo ono što da sada nismo napravili, uvesti novi sustav, dati taj prostor kulturi da ona odlučuje pa neka se oni međusobno ubijaju… „!? Što nam time poručuje? Gradonačelnik nam hoće uvesti novi sustav u kojem ćemo se mi kulturnjaci međusobno ubijati. A tko bitku preživi, taj će koristiti prostore Tvrđe obnovljene sa 4,5 milijuna kuna koliko je Ministarstvo kulture RH dalo za uređenje Doma HDLU-a Osijek. Pitamo se hoće li u toj bespoštednoj bitci sudjelovati i učesnici kojima je Grad već iznajmio prostore, a koji se baš i ne bave „kulturom“ čak ni u najširem terminološkom određenju toga pojma? Pitamo se nije li pobjednik te bitke koja bi navodno trebala uslijediti već određen... i nije li ga odredio upravo onaj koji nam to govori?

Nadalje, gradonačelnik tvrdi da HDLU Osijek ništa ne plaća što je neistina, jer od ukupno devet kazamata mi u najmu imamo četiri prostora za koje već nekoliko godina uredno plaćamo najam i režijske troškove. Isto tako ne treba zanemariti činjenicu da je HDLU Osijek od osnivanja Galerije Kazamat i Doma HDLU Osijek nekoliko godina iz svojih sredstava plaćao cijeli prostor Doma i Galerije uključujući i struju za programe koje nije organizirao, a odvijali su se u spomenutim prostorima (razni događaji u organizaciji poglavarstva grada, OLJK-a itd.). Troškove režije Galerije
Kazamat trenutno snosi Grad Osijek i to ne vidimo kao spornu činjenicu jer i drugi gradovi u Hrvatskoj svojim relevantnim galerijskim prostorima koje vode udruge kakva je i naša plaćaju hladni pogon, a uz to dobivaju neusporedivo veća novčana sredstva nego mi.

Cijelu problematiku oko prostora HDLU-a gospodin Vrkić definira ovako: „… to je samo grupni interes nekih pojedinaca koji žele iza sebe udrugu ili instituciju i onda se pojavljuju i prozivaju nas…

Kao što svi znaju, a gradonačelnik možda ne zna, Galerija Kazamat namijenjena je građanima Osijeka i široj kulturnoj javnosti, a ne „grupnom interesu pojedinaca“ (ako prilikom toga misli na članstvo HDLU-a). Ako je riječ o nekom drugom „grupnom interesu pojedinaca“, mi o tome možemo samo nagađati. O kakvom bi se „grupnom interesu pojedinaca“ moglo raditi, moglo bi se shvatiti ako se, primjerice, iznajmljeni prostor predvorja Galerije Kazamat, nekim čudom ili zahtjevom za proširenjem pretvori možda u neku vrstu ugostiteljskog objekta što bi bio jasan dokaz o širokogrudnosti kulture, a bome i politike.

U svom daljnjem izlaganju gradonačelnik tvrdi da ga netko pokušava uplašiti i ucijeniti služeći se činjenicom da su pred nama uskoro izbori. Mi zaista ne znamo o kome je riječ! Ako je riječ o nama, HDLU Osijek odlučno osporava tu izjavu – ona bi bila potpuno nelogična i apsurdna.

Nakon što smo nedavno ostali bez predvorja Galerije Kazamat mogućnosti su odgovarajućeg pristupa prostorima, uključujući i „banalnu“ razvodnu kutiju, postale otežane. Više smo puta tražili sastanak s gradonačelnikom koji za nas – odnosno za tu temu – nije imao vremena. Umjesto s njim sreli smo se s nekoliko predstavnika Grada Osijeka i zamjenikom gradonačelnika Vladimirom Hamom. Ako smo dobro razumjeli, gospodin Vladimir Ham je izjavio da HDLU Osijek ima određenu podršku Grada Osijeka te da ne postoji nikakva mogućnost našeg izbacivanja i ukidanja Galerije Kazamat. Nakon samo nekoliko dana u gradskom uredu za „davanje poslovnih prostora“ rečeno nam je da će Grad cijeli prostor Galerije Kazamat početi davati u najam!! Dakle, čini se kako je gospodin Ham na tom sastanku iznio neistinu. U takvoj situaciji reagiramo ne ucjenjujući nikoga i ne tražeći nešto što nam ne pripada, već samo normalan odnos Grada prema nama kao strukovnom udruženju i aktivnim promicateljima kulture i umjetnosti Osijeka i Republike Hrvatske. Do vremenske koincidencije s predizbornim vremenom nije došlo našim manipulacijama, nego iznajmljivanjem bitnog i krucijalnog dijela našeg prostora, samoga ulaza koji je netko, gle li čuda, baš pred izbore odlučio iznajmiti. Pitamo se tko i zašto baš sad?

Ako izjavom „… neka oni podnesu izvješće…“ gradonačelnik misli na nas, onda je činjenica da ponovo griješi jer mi svoja izvješća od početka djelovanja Galerije Kazamat uredno podnosimo Gradu Osijeku i Ministarstvu kulture RH. Kvalitetu rada Galerije Kazamat potvrđuje i kontinuirana suradnja s renomiranim i uvaženim kustosima iz zemlje i inozemstva, eminentnim institucijama u kulturi Republike Hrvatske te pojedinim vrsnim umjetnicima. Od 2003. godine HDLU Osijek u Galeriji Kazamat organizirao je preko dvije stotine sadržaja iz različitih kulturnih i supkulturnih područja neupitne kvalitete (izložbe, radionice, manifestacije, različiti oblici društvenog aktivizma, filmski festivali itd.) surađujući s brojnim udrugama iz područja umjetnosti i kulture Osijeka i cijele zemlje. HDLU Osijek organizira i Međunarodnu radionicu umjetničke grafike koja je jedina takve vrste na prostoru Hrvatske“.

Cijelu snimku verbalne razmjene između vijećnika Vaneka i gradonačelnika možete pogledati ovdje:Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
Stenci americke akite,...
Drzim instrukcije iz h...
pečenje odojaka i janj...
halo i kako si mi zast...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:163

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zalazak

Propustili ste? Pogledajte!