Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Iako je današnja sjednica osječkog Gradskog vijeća imala velik broj točaka na dnevnom redu, prvim dijelom sjednice dominirala je točka koja uopće nije bila na njemu: jučerašnje postavljanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu na uglu Vukovarske i Stepinčeve ulice.

Podsjetimo, gradonačelnik Vrkić prilikom otkrivanja spomenika izjavio je kako je ovo najprimjerenija lokacija za Stepinčevu bistu jer se nalazi u njegovoj ulici, ali ne dijele svi Osječani njegovo mišljenje. Posebno se protivio ugledni osječki arhitekt Tomislav Prgomet koji je s gradonačelnikom ušao i u verbalni „fajt“ tvrdeći kako je spomeniku mjesto ispred crkve ili nekog drugog sakralnog objekta, a ne na parkiralištu na Gajevom trgu gdje „kardinal naplaćuje parkiranje“.

KLIK: 1941: Godina kada je Zlo ovladalo katoličkim medijima

Cijeli je slučaj poprimio i međunarodne razmjere kada je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio kako je to spomenik „ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH“ te kako to predstavlja „jasnu poruku Srbima da je zločin protiv njih dopušten i nekažnjiv“.

Stoga je i na sjednici GV-a gradonačelnik morao komentirati ovu izjavu. Vrkić je izjavio kako je Dačićeva izjava nastavak Miloševićeve velikosrpske politike 90-ih u legalnoj srbijanskoj politici te da Dačić razmišlja na isti način kao i kada je htio okupirati Hrvatsku. Po Vrkiću, spomenik kardinalu Stepincu spomenik je „jednom od najvećih hrvatskih sinova“ te mu ne pada na pamet polemizirati ili se pravdati onima koji su sami sebe diskvalificirali kao propali političari.

Što se suradnje sa Srbima tiče, Vrkić je ponovio kako je osobno radio na tome tijekom procesa mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske te kako je opetovano pokazivao spremnost surađivati sa Srbima na ovom području, ali i u njihovoj matičnoj državi s kojom Hrvatska mora pronaći zajedničke interese i živjeti kao dobri susjedi.

Predsjednik Gradskog vijeća Anto Đapić izjavio je kako bi na ovo trebalo upozoriti hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova koje bi prosvjednom notom reagiralo na ovaj brutalan napad srbijanske politike na kardinala Stepinca i Hrvatsku dodavši kako je nedopustivo da se Srbija ponaša kao da i dalje ima primat nad ovim prostorom i da može dijeliti lekcije susjednim državama.

Tekst i foto: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu
02-10-2017 08:44:00 pm :: meandarOs
Problem glasi tko je Auxiliumu dozvolio kao udrzi da dila novac i sama naručuje spomenik bez lokacije. TO znači da je gubina sam otišao kod kipara i izabrao jedu od osam varijanti kiparevog strica koja kao malo liči na stepinca ono udaljeno. Pa tko je udruzi dao da plati spomenik kiparu koji vraća dio na capicu Gubini. Onda tek dolazi vrka koji ulazi u igru da radi na parkiralištu (da ponizi Stepinca kao dobar član partije ) kao najlepši postav. I pri tome pere novac iz proračuna grada.

NIti gubina bez škole ima što naručivati za sebe skulpturu, niti vrka ima što bez natječaja postavljati skulpturu na parkiralištu. Nitko u Osijeku nije znao da će se postaviti skulptura osim organizirane četvorice kipar, gubina, vrkić, šapina
ta orgnizirana četvorka je proprala gradski novac pokrivajući se Kardinalovim imenom, kao i prije za radijatore pokrivajući se žrtvama rata. U niti jednom urbanističkom planu nije predviđeno postavljanje skulpture na tom mjestu, niti je provedena javna rasprava ali je organizirana skupina zaobišla zakonite puteve postave skulpture da bi svako za sebe izvukao profit. Evo gubina traži i da slušalice da priča o Stepincu. da i dalje užicari za svoj džep. I svi su se lepo naplatili i postavili da na rampu gdje je trebao biti koš za otpatke kada se izlazi da se baci karta. lp
02-10-2017 08:45:24 pm :: diva
haj neka Stepinčeve biste...nego kada će Grad maknuti ono ruglo spomenika tzv. "radijatora". Tko dođe u Os misli da je to grad tvornice željeza..sramotno izveden spomenik nesretnim ljudima Domovinskog rata.
02-11-2017 06:31:35 am :: borod
Pa i Tudjmana su stavili pored javnog zahoda, zasto ne bi i Stepinca pored parkiralista.
02-11-2017 02:20:01 pm :: meandarOs
OsječaniTRAŽE O D GRADA PA MAKAR I DO KOMUNJARE vRKE DA POSTAVI Blistavog Kardinala Stepinca u punom tijelu kako “hoda svojom stazom” od zelene trave po cvijeću i ružama, a iza ga prati kolona vitih jela I smreka, sa strane čempresi mu drže stražu, u parku na proplanku

oVO RUGLO NABIJENO NA KOLAC POSTAMENTA PO TURSKI ODNESITE SEBI U POGLAVARSTVO DRUŽ E VRKA, NAS I GRAD OSTAVITE NA MIRU S TIM PERFIDNIM PLJUVANJEM PO STEPINCU.!!

Lp svim osječanima a naročito kohorti-- dobre volje I moj grade kako te vrke I gubine rade….
02-12-2017 12:03:23 am :: gladnikruha
meandarOs je napisao/la: ›
OsječaniTRAŽE O D GRADA PA MAKAR I DO KOMUNJARE vRKE DA POSTAVI Blistavog Kardinala Stepinca u punom tijelu kako “hoda svojom stazom” od zelene trave po cvijeću i ružama, a iza ga prati kolona vitih jela I smreka, sa strane čempresi mu drže stražu, u parku na proplanku

oVO RUGLO NABIJENO NA KOLAC POSTAMENTA PO TURSKI ODNESITE SEBI U POGLAVARSTVO DRUŽ E VRKA, NAS I GRAD OSTAVITE NA MIRU S TIM PERFIDNIM PLJUVANJEM PO STEPINCU.!!

Lp svim osječanima a naročito kohorti-- dobre volje I moj grade kako te vrke I gubine rade….


Lega,Osječani te ne čuju. U Irskoj i Njemačkoj su....Moraš biti glasniji Smile
Goblene originalne Wie...
Staru kuću za rušenje ...
Plastenik 6x4x2m,za vr...
Dnevni najam ili iznaj...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:171

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Na Trgu

Propustili ste? Pogledajte!